Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zničí Zem supernova tak, ako mala mimozemšťanov?

ilustračné foto
ilustračné foto

LONDÝN/BRATISLAVA - Nedostatok dôkazov o existencii "cudzincov" je medzi vedcami známy ako "Veľké ticho". Tí boli bezradní, keďže ani dlhé roky hľadania nepotvrdili život mimo našej planéty. Niektorí astronómovia teraz ale veria, že odpoveď spočíva v deštruktívnej sile explodujúcej hviezdy a tvrdia, že mimozemšťanov jednoducho vyhubila.

Fenomén známy ako biely trpaslík hypernovy by mohol vtiahnuť mimozemský život do čiernej diery. Je možné, že k takémuto procesu došlo už niekoľkokrát za milióny rokov, a teda život už mohol byť zničený viac ako raz.

V hypernove sa jadro rúti priamo do čiernej diery a z pólov jej rotácie vytrysknú dva extrémne energetické prúdy plazmy dosahujúce takmer rýchlosť svetla. Tieto výtrysky emitujú intenzívne gama žiarenie a predpokladá sa, že práve ony spôsobujú gama záblesky. Vedci tiež veria, že je existuje možnosť, aby ľudí na Zemi vyhubili tieto gama lúče. Intenzívne gama žiarenie produkuje oxidy dusíka, ktoré by mohli zničiť ozónovú vrstvu.

Edward Sion z univerzity v Pensylvánii pripustil, že takéto niečo je veľmi nepravdepodobné v najbližších niekoľkých stovkách rokov.

Hypernovy sú v podstate obrie supernovy alebo explodujúce hviezdy. Zrútenie hviezdy je prirodzený proces, ktorý nastane, keď sú vyčerpané všetky hviezdne zdroje energie. Ak je hmotnosť zrútenej časti pod určitou kritickou hodnotou, konečným produktom je kompaktná hviezda, biely trpaslík alebo neutrónová hviezda. Ak má ale hviezda hmotnosť vyššiu ako tento limit, bude kolaps pokračovať naveky a otvorí čiernu dieru.

Našťastie sa zatiaľ žiadny nadobor nenachádza dostatočne blízko, aby našu planétu mohol priamo ohroziť. Je však možné, že vo vzdialenej budúcnosti by ju mohlo poškodiť žiarenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu