Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

NASA sa chystá ostreľovať vesmír, chce zabrániť kolízii!

Obežná dráha je plná vesmírneho odpadu, ktorý ohrozuje Zem
Obežná dráha je plná vesmírneho odpadu, ktorý ohrozuje Zem

WASHINGTON - Obavy Národného úradu pre letectvo a kozmonautiku (NASA)rastú. V týchto dňoch sa totiž pokúšajú vyriešiť tzv. Kesslerov syndróm, čo znamená, že vo vesmíre poletuje príliš mnoho kozmického odpadu, ktorý sa nebezpečne blíži k Zemi.

Úrad preto zvažuje možnosť použitia laserov, ktoré by odpad odklonili od Zeme a zabránili zrážke so satelitmi či medzinárodnými vesmírnymi stanicami. Za pomoci teleskopov by ho tak z obežnej dráhy odpálili ďalej do vesmíru.

Vznik tejto situácie NASA predpovedala už pred tridsiatimi rokmi, problém sa však stal naliehavým až nedávno, keď počas uplynulých rokov došlo k viacerým kolíziam satelitov. Tím okolo vedca Jamesa Masona sa nazdáva, že pozná odpoveď ako zabrániť prípadnej katastrofe.

Laserové lúče totiž obsahujú fotóny, ktoré pomocou hybnej sily a za správnych podmienok dokážu "postrčiť" objekt vo vesmíre a čiastočne spomaliť jeho pohyb. Niekoľkohodinovým ostreľovaním by tak dokázali zmeniť dráhu jeho letu o takmer dvesto metrov za deň.

Tento postup je veľkou zmenou oproti predošlým metódam, ktoré pri ničení odpadu používali drahé technológie. Nový projekt by využíval zariadenie za v prepočte "len" trištvrte milióna eur, čím by sa konečný účet vyšplhal na desiatky miliónov dolárov.

"Ak s tým odpadom niečo neurobíme, môžeme na to poriadne doplatiť. Už teraz je situácia dosť vážna a stále sa zhoršuje," uviedol inžinier z NASA, Creon Levit.

Na obežnej dráhe Zeme sa momentálne nachádza niekoľko desiatok tisíc kusov odpadu, z ktorých väčšina pochádza z kozmických lodí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu