Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Astronaut uviazol v otvorenom vesmíre

Astronaut Stephen Bowen
Astronaut Stephen Bowen

MYS CANAVERAL - Dočasné zlyhanie robotického systému v pondelok prerušilo výstup astronauta Stephena Bowena z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) do otvoreného kozmu. Astronaut uviazol mimo stanice s 363 kilogramov vážiacou chladiacou pumpou v rukách takmer pol hodiny. Našťastie bola v bezváhovom stave.

Podľa riadiaceho strediska na Myse Canaveral nebol Bowen v ohrození, aj keď situácia nebola vôbec príjemná.
      
"Mám sa dobre, ak to nebude trvať príliš dlho,"
hlásil Bowen. "Koľko ešte?"
      
Astronaut bol usadený na malej plošine na konci takmer 18 metrov dlhého robotického ramena. Problém nastal po dvoch hodinách, keď pracovná stanica riadiaca rameno zrazu vypadla z prevádzky. Astronauti obsluhujúci rameno sa s manuálmi a laptopmi okamžite premiestnili do druhej počítačovej stanice v inej miestnosti. Trvalo však istý čas, kým stanica začala pracovať.
      
Predstavitelia NASA uviedli, že príčinou zlyhania pracovnej stanice bola softwarová porucha. Napriek tejto nepríjemnosti sa Bowenovi a jeho kolegovi Alvinovo Drewovi podarilo splniť všetky plánované úlohy, ostal im dokonca čas aj na jeden vzdelávací pokus.
      
Na konci šesťhodinového výstupu naplnil Drew malú fľaštičku vákuom z vesmíru. NASA nazýva pokus "odkaz vo fľaši". Nejde pritom o žiaden skutočný odkaz, fľašku s podpisom astronautov vystavia v Japonsku v rámci kampane zameranej na propagáciu Japonskej vesmírnej agentúry.
      
Drew sa počas pondelkového výstupu zároveň zapísal do štatistík ako 200. človek, ktorý vystúpil do otvoreného vesmíru. Tým prvým bol v roku 1965 ruský kozmonaut Alexej Leonov.
      
Bowen a Drew majú na programe posledný výstup v stredu.


Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu