Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Svišť Phil predpovedal skorý príchod jari

Svišť Phil Zobraziť galériu (3)
Svišť Phil

PUNXSUTAWNEY - V Spojených štátoch síce zúri obrovská snehová búrka, ale za rohom už je vraj jar. Aspoň podľa tradičnej predpovede presláveného svišťa Phila.

Zrejme najznámejší zvierací meteorológ dnes ráno miestneho času vyliezol v pensylvánskom mestečku Punxsutawney z nory a nevidel svoj tieň. Podľa viac než storočnej tradície to znamená, že dni zimy sú zrátané.

"Po tieni ani chýru, čaká nás čoskoro jar," vykríkol chvíľu pred pol ôsmou ráno viceprezident miestneho Svištieho klubu Mike Johnson.

Dobre živené zviera medzitým žmúrilo na niekoľko tisícok prítomných. Ak by svišť naopak svoj tieň zazrel, čakalo by Severnú Ameriku ešte šesť týždňov zimy. Tento rok ale bola v Punxsutawney jasná obloha a Phil tak dal nádej miliónom Američanov, ktorí sú už unavení z tohtoročnej nezvyčajne krutej zimy.

Nakoniec ale môže byť všetko inak. Svišťove predpovede majú totiž len asi 40-percentnú úspešnosť. Z nepríliš presných záznamov pritom vyplýva, že Phil doteraz v zhruba 100 prípadoch predpovedal zimu.

Tradičné predpovedanie počasia inšpirované starou nemeckou legendou u svištej nory na Moriakovom vŕšku v Punxsutawney organizujú každoročne na Hromnice, teda 2. februára. Tento rok pritom členovia klubu v tradičných cylindroch a dlhých čiernych kabátoch Philovi nachystali už 125. budíček.

Ceremoniál prenášali televízne a rozhlasové stanice po celých Spojených štátoch. Už 125 rokov vraj počasie v Punxsutawney oznamuje stále rovnaké zviera, hoci sa normálne svište v prírode dožívajú okolo šesť rokov a v zajatí okolo desiatich.

Phil si ale vraj každú jar podľa povesti logne čarovného punču, ktorý ho ochráni pred smrťou. Jeho nevšedné regeneračné schopnosti sú živou vodou aj pre Punxsutawney. Z pôvodne miestnej slávnosti s recesistickými rysmi sa časom vyvinula komerčne úspešná záležitosť.

Horské mestečko s 6500 obyvateľmi asi 100 kilometrov od Pittsburghu sa vďaka nej stáva cieľom mnohých turistov, ktorých lákajú aj rôzne sprievodné podujatia ako trhy, zábavy, plesy a slávnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu