Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Víťazstvo života: Porodila po dvojnásobnej transplantácii!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Profimedia)

BRUSEL - Belgické médiá píšu o malom medicínskom zázraku. Žene, ktorá kvôli predčasnej menopauze vyvolanej liečbou vážnej choroby prišla pred rokmi o možnosť mať deti, sa vďaka unikátnej transplantácii vaječníkového tkaniva od sestry narodila zdravá dcérka.

"Ide o svetovú premiéru, pretože je to prvá transplantácia vaječníkových tkanív medzi dvoma sestrami, hoci nejde o dvojčatá, ktorá viedla k narodeniu," podotkol Jacques Donnes z univerzitnej bruselskej nemocnice Saint-Luc, teda šéf tímu, ktorý za týmto lekárskym počinom stojí.

"Táto medicínska svetová premiéra je dôsledkom dvojitého víťazstva života," napísal dnes denník Le Soir. Prvé sa podľa neho odohralo už v roku 1992, kedy život zvíťazil nad chorobou. Vtedy pätnásťročná dievčina ochorela na vážnu genetickú chorobu, ktorá vyústila v problémy s hemoglobínom (krvné farbivo). Jej sestra jej vtedy poskytla kostnú dreň, aby si dievča mohlo ďalej vytvárať červené krvinky. Liečbu ale sprevádzala aj chemoterapia a rádioterapia. Tie u mladého dievčaťa spôsobili predčasnú menopauzu, po ktorej ženy prídu o možnosť mať deti.

V roku 2009, teda o 17 rokov neskôr, už vyliečená dievčina s partnerom začala túžiť po dieťati. A tu prichádza zmieňované druhé víťazstvo života, píše denník. Tím vedcov totiž prišiel s trochu "bláznivým" nápadom - poskytnúť tkanivo od sestry.

Dva lekárske tímy vykonali v extrémne krátkom čase prvú časť výmeny. "A zázrak pokračoval," dodáva denník. Po tri a pol mesiaci sa neobjavili žiadne náznaky toho, že by telo tkanivo neprijalo, naopak, po viac než 18 rokoch sa opäť spustila funkcia vaječníkov.

Žena potom pomocou umelého oplodnenia otehotnela a v utorok sa jej narodila zdravá dcérka vážiaca 3,15 kilogramu. Denník poznamenáva, že by táto medicínska udalosť mohla otvoriť cestu niektorým párom, ktoré trpia podobnými problémami, a všeobecne boji proti neplodnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu