Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Autorka knihy o Jozefovi Bednárikovi (†65) bola online: Čo prezradila o režisérovi?

Andrea Coddington bola online. Zobraziť galériu (5)
Andrea Coddington bola online.

BRATISLAVA - Andrea Coddington patrí k najobľúbenejším slovenským autorkám súčasnosti. Po smrti uznávaného režiséra Jozefa Bednárika sa podujala vytvoriť knihu o tomto jedinečnom človeku. Na zvedavé otázky vám spisovateľka odpovedala v online rozhovore na topkách.

Andrea Coddington má na svojom konte viacero románov, ktoré zaznamenali čitateľský úspech. Napríklad za román Židovka (2010) získala spisovateľka aj ocenenie Platinová kniha. Dielo Cudzia krv (2011) získalo ceny Kniha roka a Zlatá kniha. 

Vo štvrtok 21. augusta vychádza Andrei Coddington ďalšia kniha. Nesie názov Jozef Bednárik. Publikácia rozpráva o živote uznávaného a obľúbeného režiséra. V piatok 22. augusta to bude rok, čo navždy opustil tento svet. Autorka preto oslovila množstvo ľudí - rodinu, hercov, divadelníkov a zaznamenala pre čitateľov zrod, život aj smrť nezabudnuteľnej legendy. 

 

Nová kniha Jozef Bednárik sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk>>

 

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

21.08.2014 11:57 - otázka od sc
Ked sa spoja dvaja mimoriadne talentovani ludia, vysledok vacsinou byva mega dobry! Presne o tomto je aj tato kniha, na ktoru sa da iba tesit. Som v mestecku, kde prsi a idem pohladat knihkupectvo, aby som sa jej dotkol:) posielam letmonemiznuci usmev Vam:)
Mily(a) sc, dakujem za pekny odkaz. Aj ja sa na Vas usmievam. Pekny den do mestecka a knihkupectva.
21.08.2014 11:50 - otázka od Dalibor
Ráno som videl diskusiu na JOJke v Dobrom ráne, pozerám, sledujem, páčia sa mi tie knižné tipy, konečne niekto odporučí poriadne knižky aj pre bežných ľudí, nie ako SME tie intelektuálske...ale iné som chcel. Vraj bude dnes večer krst knihy. Budú tam asi všetci jeho priatelia, kolegovia, médiá. Nemáte tak trošku trému?:-)
Tie knihy na Jojke su super:))) Ano, dnes vecer knihu pokrstia Bedovi najblizsi - Vik Horjan, Evinda Pavlikova, Maros Slovak, Eva Matejkova a Milka Vasaryova. Bude tam cela jeho rodina, jeho kamarati, Zelencania, cele moje vydavatelstvo Ikar, herci, no vsetci. Nemam trosku tremu. Mam velku tremu.
21.08.2014 11:43 - otázka od AC
Zdravim videla som vas na rande s Jarosom. Svedci vam to ...
Milujem Mira Jarosa:)))))))) v tom klipe s Barbarou je stramak.
21.08.2014 11:36 - otázka od Veronika
Pekný aj ked upršaný deň prajem, Vase knihy som čítala určite si prečítam aj knihu o pánovi Bednárikovi. Držím palce do písania ďalších fajn titulov. Chcem sa spýtať čo Vám prinieslo napísanie tejto knihy?
U mna uz prestalo prsat:) Pisanie knihy o Bedovi bol jeden obohacujuci proces. Okrem toho pracovneho - co a ako som urobila sa v mojom zivote pocas toho posledneho roka diali veci. Normalne mam pocit, ze sa zobudila nejaka spiaca princezna.... Mam v sebe zivotne mudrosti ludi zo Zelenca, lasku a uctu.
21.08.2014 11:32 - otázka od Fero
Dobrý deň pani Coddington! Zaujímalo by ma, či sa vo Vašej knihe zaoberáte aj s intýmnym životom pána Bednárika - s jeho životnými láskami. Prípadne, čo ste o tom zistili počas Vášho "pátrania" - môžte nám niečo bližšie prezradiť? Ďakujem!
Fero, je to zivotopisna kniha umelca, na ktoreho mozeme byt len pysni. Mavaju "narodne poklady" intimny zivot? Mavaju. Ale narovinu - nic bulvarne, ziadne sokujuce, odhalujuce a ine informacie v knihe nie su. Napriek tomu - co strana - to nieco nove:)))
21.08.2014 11:25 - otázka od Jana
Dobry den Andrea,citala som Vase niektore knihy zaujala ma hlavne Zidovka .Chcem Vas len pozdravit a popriat v zivote vsetko dobre, nech sa Vam dari.Vasim stylom pisania ste mi velmi blizka. Zidovku som dostala zhltla od vecera do rana. Majte sa.
Dakujem Vam velmi pekne. Zidovka je skutocny pribeh a verim, ze Vasa odpoved nepotesila len mna, ale aj hlavnu hrdinku. Pekny den.
21.08.2014 11:24 - otázka od Biba
Koho vo svojom živote mal pán Bednárik najradšej? A vôbec, mal v živote pán Bednárik nejakú veľkú lásku? :) Ďakujem za odpoveď. Krásny deň.
Hmmm. Bedo miloval celym svojim srdcom, celym svojim bytim. Mal velku lasku:))))) Aj ja Vam zelam krasny den.
21.08.2014 11:22 - otázka od Maja
Ahoj Andrejka, ja už mám knihu prečítanú. Je úžasná, fanstastická, nádherná. Blahoželám
Ako ste to stihli? To je neuveritlna rychlost. Dakujem. Dakujem.
21.08.2014 11:21 - otázka od Mirec
Dobrý deň, počul som, že ste sa presťahovali. Ako sa Vám písalo v noivom prostredí?
Pisalo sa mi fantasticky. Kdekolvek som bola, bol so mnou - moj pocitac a vsetko, co je v nom ukryte.
21.08.2014 11:20 - otázka od Blanka Stejskalová
Knižku som si kúpila už včera a poctivo čítam - musím povedať, že je úžasne graficky urobená, nádherne, krásne vonia, plno fotiek, písmo pána Bednárika. Dlho som už takúto pekne urobenú knihu nevidela! A vaše texty - píšete dynamicky, akčne, to som si všimla už pri prvých knihách a tu to presne sadlo. Ďakujem za túto úžasnú knižku!
Ano, ano, ano. Dakujem Vam. A (slza v oku je:)))))
21.08.2014 11:19 - otázka od Bux.sk
Kúpil som si už knihu na www.bux.sk a tesim az sa do nej zahryznem, ktoru pasaz odporucas najviac?
Prvych takmer 400 stran:)))) Celu - kde otvoris, kde nahliadnes, mozes zacat. Dam na to krk.
21.08.2014 11:19 - otázka od Jozko
Bedo mal zly zivotny styl, co si myslis, co mu mohlo pomoct, aby sa z toho dostal?
Nad tymto ja vobec nerozmyslam, ani to nehodnotim. Zil ako zil - a to dufam co najvernejsie priblizujem v knihe:)))
21.08.2014 11:17 - otázka od Peter
Ahoj Andrea, čo ťa na Bednarikovi fascinovalo najviac?
Najviac ma asi fascinuje jeho nekonecna energia a chud rozdavat "umelecke krasno". Velmi vela vedel a ludom, s ktorymi robil, s ktorymi zil (rodina), s ktorymi cestoval - sa rozdaval. Nic unho nebolo "len tak", vsetko davalo zmysel...
21.08.2014 11:15 - otázka od kaca1000
Iba chcem pozdravit a povedat,ze ste podla mna najlepsia autorka na Sk. Vsetky vase knihy su uzasne bez debaty :-) pekny den zelam Andrejka
Dakujem velmi pekne. Perfektne:)))))))
21.08.2014 11:15 - otázka od ján jano
na prelome 60-70 rokov bolo jedno také študentské amatérske divadlo. Viedol ho,vtedy ešte šudent réžie, Ľubomír Vajdička a hercami boli: Ján Mistrík (tuším brat Ivana Mistríka) Jozef Bednárik,vtedy ešte študent UPRUM, Vladimír Jamrich, vtedy ešte študent jedenásťročky, študenti Elektrotechnickej fakulty Milan Žalman a Jozef Starosta a herečkou bola študentka Viola Kováčová(tuším). Osvetlovača robil študent elektrotechnickej priemyslovky Stanislav Almássy. Bolo to slávne amatérske divadlo, povyhrávalo niekoľko cien na prehliadkach amatérskych divadiel na Slovensku a v Čechách.... Neviemčiste sav knihe venovala tomuto obdobiu v živote Jozefa Bednárika ..
Dobry den. Ano, ano, ano. Jeho herecke zaciatky u Luba Vajdicku.... samozrejme, ved to je divadlo, s ktorym ako prvym precestoval Ceskoslovensko. Z tohto obdobia su v knihe perfektne fotky:)))
21.08.2014 11:12 - otázka od Petra
Zdravím Andrea, máte můj velký obdiv, úctu a sympatie. Klobouk dolů před Vámi. Jste nádherná žena, která rozdává lidem radost a zkušenosti svými úžasnými knihami, silná osobnost, starostlivá maminka a velice úspěšná žena. Přeji Vám nádherný zbytek léta, zdraví Vám i celé Vaší rodině a všem, na kom Vám záleží, také hodně síly, lásky, úsměvů...aby se Vás týkalo co nejméně starostí a co nejvíce radostí...cmuk Petra :-))
Dakujem velmi pekne. Ste mila a Vas odkaz ma potesil. Aj ja Vam zelam srdiecka a pusinky.
21.08.2014 11:11 - otázka od VERONIKA
Dobrý deň prajem,túto knihu by som moc chcela ale ja si knihy nekupujem vôbec lebo som sa začala zapájať do súťaží a sem tam sa mi podarí nejakú vyhrať tak dúfam že niekde bude súťaž aj o túto knihu a že sa mi ju podarí získať :-)Ak ju budem mať niekedy tak si ju určite prečítam.Prajem ešte pekná zvyšok dňa!Dovidenia.
Drzim palce.
21.08.2014 11:11 - otázka od Michal
Pekný deň prajem Ja by som sa vás chcel opýtať niekoľko vecí....Na základe čoho ste sa rozhodli že napíšete túto knihu o tomto vynikajúcom človeku? Mali ste tú možnosť stretnúť sa z jeho príbuznými a jeho priateľmi a kolegami ? Myslíte si že jeho život bol naplnený elánom,láskou,optimizmom i šťastím ?
Michal, dobry den. Stretla som sa s celou jeho rodinou, s jeho blizkymi, s jeho ucitelkami zo skoly, spoluziakmi zo strednej skoly, VSMU, s hereckami, hercami... S kym sa dalo, s tym som sa stretla, aby som cez nich nasala esenciu - ako Vy pisete - tohto vynikajuceho cloveka. Elan - nekonecny. Laska - velka. Optimizmus - zivotny. Stastie - Bedo bol stastny.
21.08.2014 11:08 - otázka od Zita Lieskovská
Pani Coddington, čítala som vašu Židovku aj Cudziu krv, nádherná bola Mal to byť pekný život, takže som sa nevedela dočkať Jozefa Bednárika...a už som si ho aj kúpila. Ešte ho nemali v kníhkupectve ani rozbalený:-) Zalistovala som v nej a vyzerá úúúúžasne, veľa fotiek, nesmierne sa teším na čítanie. Zaujímalo by ma, prečo ste sa rozhodli písať o pánovi Bednárikovi a možno ak viete porovnať postoj k nemu, k jeho dielu predtým a po napísaní knihy. Určite sa vo vašom postoji, pohľade veľa zmenilo.
Zitka, dakujem Vam velmi pekne. Rozhodla som sa, lebo to bola pre mna krasna vyzva o krasnom cloveku. Ano, zmenilo - obdivujem ho. Profesionalne, aj ludsky. Okrem vsetkeho ineho bol Jozef Bednarik neskutocne vzdelany a mudry.
21.08.2014 11:05 - otázka od Marcel
Miloval som predstavenia pána Bednárika, viem že mal rád aj knihy, videl som ho na krste encyklopédie Univerzum či série Tisíc a jedna noc - obidve mám mimochodom doma. Je v knihe aj čosi o jeho obľúbených autoroch, knihách, žánroch?
Jozef Bednarik zboznoval knihy. Ano, jeho laska ku kniham v knihe urcite nechyba, ako aj to, koho najradsej cital.
21.08.2014 11:03 - otázka od Jozef
Dobry den, viete popisat ako sa Jozef bezne stravoval a jeho pracovny rezim?
Pan Bednarik mal rad dobre jedlo. Nie luxusne, ale take obycajne od mamy, rodiny, nase klasicke recepty. Vela cestoval a vsade si vychutnaval lokalne trhy a dobroty. Jeho pracovny rezim? Ked skusal, pracoval aj 10-12 hodin denne a po nociach sa pripravoval na dalsi den.

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu