Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Mário Radačovský, šéf Baletu Bratislava, bol online!

Mário Radačovský
Mário Radačovský (Zdroj: PR)

BRATISLAVA - Mário Radačovský (1971) sa narodil v Partizánskom. Vyštudoval tanečné konzervatórium. Neskôr tancoval v Balete SND, odkiaľ odišiel účinkovať do prestížneho holandského súboru NDT.

Spolupracoval so svetoznámym choreografmi Jiřím Kyliánom, Matsom Ekom, Nachom Duatom, Ohadom Naharinom, Paulom Lightfootom a ďalšími. Pôsobil aj ako sólista v kanadskom Les Grand Ballets Canadiens. V rokoch 2006-2010 bol umeleckým šéfom Baletu SND. V súčasnosti je umeleckým riaditeľom súboru Baletu Bratislava, ktorý sa po prvýkrát predstaví 11. 11. 2011 v Divadle Nová scéna Bratislava.

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

08.11.2011 15:47 - otázka od Eva
Ste neskutočne symptický a vyžaruje z Vás pokora. Mali ste niekedy aj vy hviezdne maniere ?
To viete, že som mal maniere. Ešte aj občas mávam, ale mám úžasnú rodinu a skvelých kamarátov, ktorí ma vedia usmerniť správnym smerom. Moja skúsenosť s chorobou mi pomohla uvedomiť si, že obyčajne tí, ktorí veľa kričia a sú arogantní a netaktní, tým veľmi veľakrát zakrývajú svoju neschopnosť. Hlavne sa chcem sám sebe pozrieť do očí. Pokora a veľkorysosť sú pre mňa veľmi dôležité.
08.11.2011 15:42 - otázka od PhDr. Alena Zoldová
Dobrý deň, chcela by som sa Vás opýtať, či Vás ešte budeme vidieť tancovať v niektorom z predstavení.Samozrejme želám Baletu Bratislava veľa úspechov, vynikajúcich tanečníkov, dobrých nápadov a aj prostriedkov na fungovanie projektu.Vám osobne želám veľa zdravia a osobného šťastia. Alena
Nevylučujem, že sa počas tejto sezóny neobjavím v jednom z programov, ale mojou prioritou sa viac a viac stáva choreografia a práca s tanečníkmi. Moja tanečná kariéra sa blíži ku koncu. Prišiel čas... Ďakujem Vám za Vaše želanie!
08.11.2011 15:26 - otázka od slavkaa
Pozdravujem a chcem sa spytat či ste chceli v živote robit niečo ine ako balet
Najprv som chcel byť rušňovodičom a potom pilotom, ale to druhé sa raz určite naučím! Milujem lietanie.
08.11.2011 15:24 - otázka od Eva
Dobrý deň, myslím si, že Balet SND pod Vaším vedením naozaj prekvital a Vaše odvolanie bol naozaj nešťastný krok. O to viac sa teším, že ste založili Balet Bratislava.Na Rómea a Júliu som už veľmi zvedavá. Chcela by som Vám a celému súboru popriať všetko dobré, a opýtať sa, či už rozmýšľate nad novým predstaveniami.
Ďakujem za Váš pohľad. Určite pripravujeme aj ďalšie predstavenia, už v januári sa uskutoční večer troch choreografií - veľmi talentovaných slovenských choreografiek Šárky Ondrišovej a Stanky Vlčekovej. Keďźe Lukáš Timulák je v januári v New Yorku na filmovej stáži, poslednou choreografiou bude moja nová vec. Dúfam, že Vás náš balet Rómeo a Júlia nesklame a nabudí Vás a vašich priateľov na to, aby ste prišli opäť podporiť Balet Bratislava.
08.11.2011 15:21 - otázka od AM
Ste úžasný! Nech sa Vám darí.
Ďakujem. Ak sa bude dariť Baletu Bratislava, bude sa dariť aj mne!
08.11.2011 15:20 - otázka od Štefánia
Dobrý deň, nakoľko mám rada zábavné príbehy, chcel aby som sa Vás opýtať, či ste zažili počas nejakého Vášho vystúpenia niečo srandovné, keď ste sa museli premáhať, aby ste sa nerozosmiali počas Vášho tanečného výkonu. Prajem Vám pevné zdravie a veľa úspechov.
Keď som nastúpil do Slovenského národného divadla v 1989, podarilo sa mi spadnúť na javisku pri absolútne najľahšom možnom technickom prvku a potom ma moji kolegovia asi dva týždne volali "kaskadér". To si budem pamätať do smrti.
08.11.2011 15:18 - otázka od bohuš
nazdar, mas nejakeho umelca s ktorym sa vyslovene zle spolupracovalo? ak nechces nemusis samozrejme menovat, len by ma zaujimalo, ci su taki
Občas sa vyskytnú kolegovia alebo podriadení, s ktorými možno človek nevychádza úplne najlepšie, ale je to o komunikácii a spôsobe, akým sú obidve strany schopné urobiť kompromisy. Ak sa ani toto nenaplní, jedna strana má smolu. ;)
08.11.2011 15:16 - otázka od dadka
Dobry den prajem Mario, ja by som sa rada opytala, co je este tvojim nesplnenym snom v ramci baletu? Dakujem a vsetko dobre prajem
Mojím nesplneným snom je úloha Onegina vo verzii svetového choreografa Johna Cranka, ale tento sen sa už asi nesplní, ale mal som v živote a vo svojej kariére šťastie, čiže nesťažujem si :)
08.11.2011 15:14 - otázka od Ivett
Nemám otázku, len chcem povedať, že si Vás vážim ako celého človeka a vždy, keď Vás vidím alebo počujem, sa usmievam a teším sa, že takí ľudia existujú. Ďakujem Vám za tento pocit. A aj keď nemám na tom žiadnu zásluhu, som na Vás hrdá! :-)
Ďakujem Ivett. Príďte podporiť Balet Bratislava :)
08.11.2011 15:13 - otázka od VERONA
Baletu Bratislava zelam vela uspechov,mate tam mnoho dobrych tanecnikov ktorych si pametam este z tkej. A dobre urobili KONECNE TO TU BUDE MAT UROVEN A SVETOVE SKUSENOSTI. Co sa tyka snd a tanecneho konzervatoria posobia v nom ludia ktori su tam poprve niekolko desatroci, cize je to stale o tom istom dokola, a ziarlia na to, aj ked uz netancuju, ze nebodaj bude niekto vacsia star ako oni. A najviac sa boja inovacie, a toho, ze niekto ma iny nazor ako oni.
Problémom nie je, že v týchto inštitúciách sú ľudia už dlhoročne, dokonca by som povedal, že je šťastím, že ešte niekto má chuť za daných podmienok učiť a formovať tanečníkov a súbory. Problém je v dlhotrvajúcej nekoncepčnosti tanečného školstva a vo financovaní kultúry vo všeobecnosti. Je to na dlhú diskusiu... Súhlasím, že sú aj takí, ktorí sa boja zmeny, no nikdy sa nezmenia. Chcelo by to systémovú reformu oblasti kultúry a školstva.
08.11.2011 15:10 - otázka od mária
Dobrý deň Mário, veľmi Vás obdivujem ako človeka i ako umelca. Prajem Vám všetko dobré v živote a súboru prajem veľa úspechov. Nech sa prvé predstavenie vydarí.
Ďakujem veľmi pekne. Dúfam, že náš Rómeo a Júlia osloví čo najviac divákov. Tešíme sa na Vás 11., 12. a 24. novembra 2011!
08.11.2011 15:08 - otázka od Mária
Dobrý deň, Mário, čo Vás v živote napĺňa, z čoho máte radosť a čo Vám dáva najväčšiu energiu a zmysel života? Pôsobíte na ľudí veľmi pozitívne, pokojne a vyrovnane.
Po mojej chorobe som sa naučil tešiť z každého dňa, pretože sa snažím žiť dnes, nie včera ani zajtra. Pozitívna energia je veľmi dôležitá a myslím, že sa obklopíte ľuďmi s rovnakou energiou, budete šťastnejším aj zdravším človekom.
08.11.2011 15:06 - otázka od Monika
dobrý deň, dá sa po 40tke ešte zvládnuť nejaký ten ailes de pigeon či balloné? a čo kĺby, neozývajú sa po toľkých rokoch tréningu?
Určite sa dajú zvládnuť. Po rokoch tréningu sa ozývajú nielen kĺby, ale aj iné časti tanečného tela.
08.11.2011 15:04 - otázka od Matej Zámora
ahoj.. trochu ma prekvapilo ked si svojho casu prijal miesto porotcu v Bailande.. nezda sa ti ze vysielacia ponuka televizii je v poslednych rokoch silne presytena tymto typom talentovo-zabavnych show, alebo myslis ze podujatia ako Bailando, Lets Dance si CS ma talent maju nejaky vyznam, samozrejme okrem toho, ze TV sa z nich nabalia a ucinkujuci sa dostanu do povedomia verejnosti?
Prijal by som ponuku účinkovať v podobnom programe opäť a Bailando, ak si dobre pamätáte, bolo trošku iné, ako ostatné relácie, pretože v Bailande bol ľudský podtext - súťažilo sa o niečo, pre ideu, pre niekoho... Podobné programy napomáhajú popularite tanca ako takého.
08.11.2011 15:03 - otázka od Titino
Ahoj Mário, počul som, že tvoje osobné vzťahy s legendou československého baletu p. Harapesom nie sú zrovna ideálne. Môže za to tvoje minuloročné náhle odvolanie z pozície riaditeľa baletu SND, za ktorým stojí práve spomínaný pán?
Za mojím odvolaním stojí pán Šoth, nie pán Harapes, i keď forma a okolnosti, ktoré moje odvolanie sprevádzali, ma zaskočili aj vo vzťahu k pánovi Harapesovi, pretože som od neho čakal iné správanie a inú formu komunikácie. Človek sa môže zmýliť. Prajem obidvom pánom len to naj.
08.11.2011 15:00 - otázka od Viera
zdravim vas... v minulosti vas sprevadzala povest playboya a cloveka nestaleho vo vztahoch... ako je to s vami v sucasnosti, ked mate dlhodoby vztah s Anik, ustali ste sa uz?
Celkom ma pobavila Vaša predstava o mne, neviem, na základe akých informácií si myslíte, že som nestály vo vzťahoch :) Ak máte nejaké informácie, sem s nimi!
08.11.2011 14:58 - otázka od hela
Dobrý deň, nemám žiadnu otázku. Chcem Vám len popriať veľa zdravia a tvorivej práce po tom Vašom neférom odvolaní. Veľmi si Vážim Vašu prácu.
Ďakujem Vám!
08.11.2011 14:58 - otázka od angela
maestro, svojho času sa vám podarilo zvíťaziť nad rakovinou, čo je obdivuhodné, no toto víťazstvo nebolo bez strát a rakovina vás obrala o možnosť mať vlastné deti... bolo ťažké sa s tým zmieriť?
Vlastné deti som nemohol mať od narodenia, čiže príčinou nebola rakovina, ale mám pocit, že každý z nás má niečo, nejaký problém. Samozrejme, že sa teším, že to dobre dopadlo a že tu ešte som.
08.11.2011 14:56 - otázka od Jano
Dobrý deň. Na akej kvalitatívnej úrovni je váš nový súbor BB? Trúfli by ste si už aj na väčšie baletné predstavenie ako napríklad Labutie jazero či Bajadéra?
Myslím si, že sme súbor s veľkým potenciálom, samozrejme, že si uvedomujeme, že je na čom pracovať, ale talent máme a máme úžasných ľudí, ktorí so mnou spolupracovali v Slovenskom národnom divadle. Ľabutie jazero ani Bajadéra v klasickom ponímaní od nás neuvidíte, i keď nebránim sa modernej verzii Ľabutieho jazera. Naše zameranie je skôr neoklasika.
08.11.2011 14:54 - otázka od Adelaide
Nemam otazku,len chcem vyjadrit obdiv a uznanie k Vasej profesionalnej praci.Velmi si Vas vazim tiez ako cloveka. Kiezby Slovensko malo viac takych umelcov ako Vy.Pekny den.
:) ďakujem veľmi pekne!
08.11.2011 14:53 - otázka od Emily
Prebolelo už sklamanie z odvolania z postu umeleckého šéfa Baletu SND ? Kto Vám najviac pomohol v týchto ťažkých chvíľach? Teším sa na predstavenie 11.11.2011 na Novej scéne a želám veľa úspechov vo všetkých oblastiach Vášho života.
Ďakujem veľmi pekne za želanie. Určite bolo moje ego zasiahnuté. Ako správne píšete, sklamanie už prebolelo. Najviac mi pomohli moji najlepší kamaráti a rodina.
08.11.2011 14:52 - otázka od Evula
Dobrý deň p. Radačovský. Ako sa vám páčilo moderné prevedenie Odyseusa v SND?
Podľa môjho názoru predstavenie takejto úrovne nepatria na prvú scénu na Slovensku, ale je to môj osobný pohľad.
08.11.2011 14:51 - otázka od Ivana
Dobrý deň, čo vás priviedlo k tancu ? Prajem pekný deň
Dobry den vsetkym! K tancu ma priviedla moja teta Gabriela.

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu