Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Pilot poľského Tu-154 nechcel, letel až po nátlaku generála

Havarované Tu-154
Havarované Tu-154

BRATISLAVA/VARŠAVA - V prípade tragédie poľského špeciálu sa objavujú stále nové podrobnosti. Vždy som vedela, že môj syn je nevinný uviedla Lucyna Protasiuk, matka veliteľa posádky tragického letu Tu-154. Jej výpoveď, ktorú priniesol denník Fakt, je reakciou na ďalšie úniky z vyšetrovania.

Z nich vyplýva, že Arkadiusz Protasiuk (†37) nechcel 10. apríla letieť do Smolenska, pretože nemal predpoveď počasia. Vedel, že by riskoval životy cestujúcich aj posádky. Do kabíny si sadol až po ostrej výmene názorov a nátlaku generála Andrzeja Błasika (†49). Najnovšie úniky z vyšetrovania tak vrhajú nové svetlo na príčiny tragédie.

Matka pilota pozorne sleduje všetky informácie o tragédii, najmä správy ruskej vyšetrovacej komisie, ktorá za hlavných vinníkov označuje poľských pilotov. Práve tieto závery najviac pobúrili rodiny našich pilotov, píše denník. O to viac, že úniky z poľskej časti vyšetrovania hovoria niečo úplne iné. Posádka nemala okrem predpovede podľa ďalších správ ani záložné letiská, na ktorých by mohli pristáť, neboli vôbec pripravené na prijatie prezidenta Lecha Kaczyńského (†62) a ďalších poľských politikov. „Vždy som vedela, že môj syn nie je vinný za tragédiu. Som už z toho všetkého unavená, chcem len pokoj,“ cituje denník matku kapitána lietadla.

Rodinní príslušníci pilotov rovnako ako zamestnanci 36. leteckého pluku, ktorý prepravuje VIP, na prokuratúre vypovedali, že piloti boli často velením pluku vystavení zložitým situáciám. Museli lietať, hoci sa to snažili z bezpečnostných dôvodov odmietať. Ale v armáde platí, že rozkaz je rozkaz. Z výpovedí vyplýva, že časť VIP sa k posádkam správala ako k súkromných vodičom svojich leteckých taxíkov. Museli sa na poslednú chvíľu, na každé zavolanie, dostaviť na letisko, napísal k výpovediam týždenník Wprost.

Rodiny sú skrúšené z obviňovania zo strany Rusov, ktoré vnímajú ako veľmi nespravodlivé. Správa predložená poľskej strane ani nespomína, čo sa dialo na kontrolnej veži v Smolensku, nespomína ani stav zariadení na letisku Severnyj.

Z informácií, ktoré denník získal, vyplýva, že ruskí dispečeri vedeli, že počasie neumožňuje pristátie. Spojili sa v tejto záležitosti s Moskvou a "vedenie" prijalo rozhodnutie. Nakoniec rozhodnutie nechali na poľskej posádke, hoci jej mali kategoricky zakázať pristátie. Rovnako ruskí meteorológovia, ako vypovedali na prokuratúre, nedbalo pripravenú predpoveď, porušujúc postupy, hlásili len telefonicky.

Poľský premiér Donald Tusk už vyjadril nesúhlas so správou ruskej vyšetrovacej komisie. Ako uviedol v televízii TVN24, ak to bude potrebné, Poľsko požiada o spoľahlivé zistenie príčin tragédie v Smolensku medzinárodné inštitúcie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu