Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Polícia si chce vylepšiť imidž, začne nosiť farebné plášte

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PEKING - Polícia v Číne sa snaží vylepšiť svoju povesť v očiach verejnosti, ktorá ju často vníma ako drsnú alebo nevľúdnu. Mesto Čchung-čching na juhozápade krajiny sa preto rozhodlo nasadiť do boja s verejnou mienkou novú zbraň v podobe moderných červených plášteniek, ktoré dostali miestne dopravné policajtky, napísala dnes agentúra AP.

Toto vylepšenie je jedným z krokov, ktorými sa čínska polícia snaží získať sympatie verejnosti, ktoré sa dlhodobo obracajú proti nej; nespokojnosť ľudí s bezpečnostnými silami priživujú prípady korupcie a zneužitia moci, z ktorých sú policajti obviňovaní.

Napríklad v roku 2008 zabil muž v Šanghaji šesť policajtov, ktorí ho zadržali za krádež kolesa, ktorej sa nedopustil a týraním sa z neho snažili vynútiť priznanie. Verejná mienka bolo v tomto prípade jednoznačne na strane útočníka a uskutočnili sa dokonca demonštrácie za jeho prepustenie, čo je v Číne stále vec pomerne výnimočná. Muža popravili.

V snahe nadviazať kontakt s verejnosťou sa polícia obrátila i k internetu. Prinajmenšom 500 čínskych policajných staníc už začalo komunikovať s ľuďmi prostredníctvom sociálnych sietí podobných Twitteru, ktorý je v Číne zakázaný.

Niektoré policajné služobne využívajú mikroblog na zber informácií, ktoré by im pomohli vyriešiť trestné činy a aj na organizovanie online konferencií, pri ktorých počúvajú názory verejnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu