Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kaliňák: Policajti zatĺkajú, GPS zlyhalo, kamión sa údajne stratil

Róbert Kaliňák
Róbert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Policajti aj ministerstvo vnútra sa za každú cenu snaží zatĺkať okolnosti prípadu sledovaného kamióna do Turecka. Tvrdí to exminister vnútra Róbert Kaliňák. Zopakoval svoje včerajšie tvrdenia, podľa ktorých polícia zlyhala a ohrozila život a zdravie českého vodiča kamióna a tiež všetkých obyvateľov, ktorí boli na trase kamióna zo Slovenska do Turecka.

Kaliňák zopakoval, že "ministerstvo vnútra bez akýkoľvek problémov naložilo nebezpečnú jedovatú látku do obyčajného kamióna," čo doteraz nikto nevyvrátil. Kamión mal byť na prepravu nebezpečnej látky špeciálne upravený a vodič mal mať osobitné oprávnenie. Nič z toho však podľa Kaliňáka splnené nebolo.

V prípade medzinárodných operácií aj s krajinami mimo Európskej únie sa podľa Kaliňáka využíva sa spolupráca napríklad s Interpolom alebo americkou protidrogovou službou. To sa v tomto prípade podľa neho nestalo. "Asi to nesedelo do mediálneho plánu ministerstva vnútra," vyhlásil.

Ako ďalej uviedol, veľmi by ho zaujímal dokument, ktorým ministerstvo informovalo všetky zainteresované krajiny, že kamión má všetky potrebné povolenia a bezpečnostné prvky a že zodpovedá všetkým normám na prepravu nebezpečnej látky. Rovnako ho zaujíma komunikácia medzi 14. a 24. decembrom, keď sa po zlyhaní GPS zariadenia kamión v Turecku údajne stratil. "Radi by sme videli komunikácie slovenskej polície, akým spôsobom sa snažila zachraňovať českého kamiónistu. Jediný, kto poslal nejaké materiály, bol Eurojust," vyhlásil Kaliňák.

Policajný prezident aj minister vnútra včera obhajovali akciu ako zvládnutú, nedokázali však vysvetliť postup tureckej strany, ktorá uväznila nič netušiaceho vodiča. Bránil sa aj tvrdením, že ak by slovenská polícia takto veci nezorganizovala, vodič mohol skončiť v doživotnom väzení v Turecku. "My sme mu zachránili bezúhonnosť," tvrdil Spišiak. Kamión podľa neho zodpovedal norme na prepravu drogového prekurzora, fiktívne deklarovaného v papieroch ako dezinfekčný prostriedok.

Vodič Zdeněk Pekala (45) v denníku SME obvinil Spišiaka z klamstva. „Je to klamár a nech mi to príde povedať do očí, že ma zachránili. Neurobili vôbec nič“, odkázal Spišiakovi. Pre český blesk.cz povedal, že po akcii so svojou prácou musí skončiť. "Vo firme končím, pretože mám rok zákaz vstupu do Turecka a firma nikam inam nejazdí. Musím si nájsť novú prácu, aby som uživil rodinu," konštatoval.

Rovnako aj majiteľ prepravnej firmy obvinil políciu, že sa o prípad vôbec nezaujímala. Na slovenské orgány podal trestné oznámenie, civilnú žalobu a žiadosť o náhradu škody. Reklama

"Vzhľadom na škody, ktoré vznikli zadržaním nášho vozidla a vodiča Zděnka Pekaru v tureckom Istanbule a výrokom zo stredajšej tlačovej konferencie policajného prezidenta a ministra vnútra, ktoré hrubo poškodili meno našej firmy u tuzemských aj zahraničných partnerov," uviedol šéf spoločnosti Martin Pavlát.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu