Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

V Česku havarovala stíhačka, piloti sa katapultovali

L-39 Albatros
L-39 Albatros

PRAHA/ BISKUPICE – Dvaja piloti českej podzvukovej stíhačky L-39 Albatros, ktorá vo štvrtok havarovala pri obci Biskupice v českom kraji Vysočina, vyviazli z nehody iba s ľahkými povrchovými zraneniami.

Vo večernej spravodajskej relácii TV Nova to potvrdil náčelník generálneho štábu českej armády Vlastimil Picek. Piloti sa zo stíhačky katapultovali a zranenia utrpeli pri dopade na zem. Jednému z pilotov, ktorý s padákom zostal visieť na strome, pomohli na zem až hasiči. Oboch pilotov hospitalizovali na pozorovanie vo vojenskej nemocnici v Brne.

Generál Picek predpokladá, že ich z nemocnice prepustia v piatok. Posádka lietadla hlásila kontrolnej veži problémy s motorom a aj svedkovia z obce Biskupice uviedli, že videli letieť lietadlo, ale nepočuli zvuk motora. Stíhačka štartovala z domovskej základne v Náměšti nad Oslavou, ktorá je od miesta nehody vzdialená asi 23 kilometrov.

Skúsení piloti, ktorí majú za sebou 1500 a 1300 letových hodín, mali stroj skontrolovať po výmene motora. Armáda sa preto prikláňa k tomu, že haváriu spôsobila technická porucha, nie chyba pilotov. Lietadlo po dopade medzi stromy nevybuchlo ani nezačalo horieť. To by malo vyšetrovateľom uľahčiť pátranie po príčine nehody. Armáda spolu s políciou miesto nehody uzavreli. Vyšetrovanie má na mieste havárie pokračovať aj v piatok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu