Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ľad z oblohy prerazil strechu na Morave!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Ľadový balvan, ktorý pravdepodobne pochádzal z námrazy lietadla, prerazil strechu rodinnému domu v moravskej obci Jaroměřice nad Rokytnou. Experti však označili udalosť za "veľmi neobvyklú" a ľad idú preskúmať. Majiteľka domu si ho uchovala v chladničke.

"Ľad prerazil strechu a dopadol do podkrovia, asi dva metre od detskej postieľky. Z meteorologického hľadiska nemohlo ísť o prejav búrky alebo prirodzený pád ľadových častíc z oblakov, pretože v tej dobe sa nad naším územím nevyskytovala oblačnosť s tvorbou námrazy a veľké kusy ľadu by sa samovoľne v atmosfére neudržali," uviedol hovorca hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák.

Ľad podľa odborníkov nemohol pochádzať ani z vesmíru, je tak vraj takmer isté, že spadol z nejakého vysoko letiaceho objektu. Keďže však vo štvrtok nepanovali v Česku podmienky, aby sa na lietadlách vytvárala námraza, je možné, že išlo o lietadlo z Poľska.

"Posádka lietadla však nemôže o odlomení ľadu napríklad z nábežných hrán krídel nič vedieť a za udalosť rozhodne nenesie vinu," upozornil Dvořák. Na miesto smeruje meteorológ, aby si ľad prezrel, aj pre odborníkov je totiž podobný úkaz vzácny.

"Je tiež možné, že teraz nastanú problémy pri rokovaniach s poisťovňou, pretože ide o neštandardnú záležitosť," dodal hovorca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu