Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Na jej fotku lákali neplatičov, dostala odškodné 680 eur

Jana Kulikovová
Jana Kulikovová

MOSKVA - Pôvabná blondínka, ktorej fotografiu bez povolenia použili ruskí exekútori v internetovej sociálnej sieti ako "pascu" na dlžníkov, sa domohla odškodnenia. Moskovčanke Jane Kulikovovej však súd pririekol namiesto požadovaných päť miliónov rubľov (120 tisíc eur) v prepočte len necelých 680 eur. Sami exekútori svojím trikom vymámili od neplatičov ekvivalent viac ako 10 tisíc eur.

Originálny spôsob, ako vypátrať skrývajúcich sa neplatičov a vybrať od nich dlžné peniaze, zhruba pred rokom vymysleli exekútori v Udmurtskej autonómnej republike na východe európskej časti Ruska. Na populárnom webe "odnoklassniki" (spolužiaci) umiestnili fotografiu moskovskej krásky, ktorá sa "zoznamovala" s dlžníkmi a odhaľovala ich skutočné majetkové pomery.

"Konverzácia bola vlastne o jedinom: dievčaťu som sa vraj zapáčil, a tak by som ju mal pozvať na obed či večeru. Zaujímala sa, či mám auto, kde žijem a tak podobne," vypovedal jeden z mužov, ktorý skočil na lep.

Dohodnutá schôdzka sa ale odohrala podľa toho najhoršieho scenára: miesto blondínky dorazili chlapi v nepriestrelných vestách a nápadník opúšťal "rande" pešo, bez auta aj obsahu peňaženky.

Šéf exekútorov Igor Lebedev sa obhajoval, že úrad nijako nezneužil osobné údaje občianky, ktorá nevedomky poslúžila správnej veci. Kulikovová však mala iný názor a obrátila sa na súd so žalobou o odškodnenie za utrpenú morálnu ujmu. "Volali mi priatelia a príbuzní a vypytovali sa, čo to vyvádzam a či si ma nenajali ako 'ľahkú babu'," vysvetlila.

Súd síce teraz urobil bodku za kauzou "blondínka verzus exekútori", ktorou žili ruské médiá, ale exekútori sa osvedčenej pasce nehodlajú vzdať. Úlohu lákadla však tentokrát prevezmú pracovníčky exekútorského úradu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu