Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Výherca v lotérii nemá nárok na sociálnu dávku!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRNO - Čech, ktorý vďaka výhre v lotérii poberá doživotnú rentu, prehral pred ústavným súdom v spore o priznanie dávky sociálnej starostlivosti. Ústavní sudcovia jeho sťažnosť odmietli, už predtým muž neuspel na úradoch ani pred súdmi. Vyplýva to z databázy uznesení súdu.

V sťažnosti zopakoval, že sa úrady o výhre dozvedeli nezákonným spôsobom od zamestnankýň Českej sporiteľne. Tvrdí, že v skutočnosti žije s manželkou v hmotnej núdzi. Údajne žijú v spoločnej domácnosti a sú dlhodobo nezamestnaní, ich spoločné príjmy podľa sťažnosti tvorí len príspevok na bývanie 987 českých korún (cca 40 eur).

Podľa ústavného súdu úradníci ani sudcovia pri prejednávaní mužovho prípadu chybu neurobili. Muž tvrdil, že informácie o výhre sú predmetom zákonnej povinnosti mlčanlivosti. Na pracovníčku sporiteľne dokonca podal trestné oznámenie, ktoré však polícia odložila. Úradníci s pomocou údajov od Českej sporiteľne zistili, že rodina sťažovateľa je zabezpečená jednak z príspevku na bývanie, jednak z doživotnej renty 11 tisíc českých korún (cca 450 eur) mesačne. Muž peniaze získal v lotérii Monopoly a úradníkom príjem nepriznal.

Najvyšší súd už v minulosti rozhodol, že mesačne vyplácaná výhra v súťaži podľa zákona platného do roku 2007 nie pravidelný príjem, čo musia úrady pri rozhodnutí o vyplácaní dávky zohľadniť. Aj po zvážení tejto okolnosti však úrady rozhodli, že sťažovateľ je vďaka rente dostatočne zabezpečený a nemá na dávku nárok.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu