Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Tisícky Američanov sa snažia zarobiť na odškodňovaní za haváriu BP

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN/WASHINGTON - Kenneth Feinberg, správca fondu v hodnote 20 miliárd USD (14,20 miliardy eur) určeného na odškodnenie firiem a oblastí postihnutých ropnou katastrofou po výbuchu plošiny Deepwater Horizon, počíta s pokusmi o podvod.

Ako povedal, "nie je pochýb o tom, že v prípade mnohých žiadostí pôjde o podvod" a on bude preto pozorne sledovať komu sa peniaze v rámci kompenzácií vyplácajú. Doteraz bolo z fondu vyplatených okolo 1,3 miliardy USD, povedal Feinberg pre britskú BBC. Celkový počet žiadostí dosiahol okolo 160.000, z toho zhruba polovicu vyriešili v ostatných dvoch týždňoch. "Už sa ale objavili signály, že niektorí obyvatelia dotknutých oblastí sú presvedčení, že kompenzačný program je na to, aby prišli k veľkým peniazom," povedal Feinberg.

"Pri takýchto programoch vždy hrozí, že niektorí sa pokúsia o získanie peňazí podvodom," dodal. Zároveň ubezpečil, že každá žiadosť sa prísne posudzuje, inak by program stratil svoju dôveryhodnosť. Cieľom fondu je vykompenzovať obyvateľom a firmám v okolí Mexického zálivu škody v dôsledku nerealizovaného zisku a nevyplatených miezd, výmenou za to sa však adresáti musia vzdať práva na žalobu proti spoločnosti BP.

Na získanie kompenzácie musia poškodení v žiadosti o odškodnenie preukázať, že boli poškodení a v akej miere. Podľa Feinberga, ktorý dohliadal aj na kompenzácie pre obete útokov na New York a Washington 11. septembra 2001, však okolo 5000 žiadateľov žiadne relevantné dôkazy nepredložilo.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu