Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Útočníci sa odpálili, v kostole zostalo 58 obetí

Jedna z obetí rukojemníckej drámy Zobraziť galériu (8)
Jedna z obetí rukojemníckej drámy

Aktualizované

BAGDAD - Obeťou nedeľnej rukojemníckej drámy v kresťanskom kostole v centre Bagdadu sa stalo 52 ľudí vrátane nespresneného počtu policajtov. Zranenia utrpelo 67 ľudí, informovala dnes iracká polícia.

Medzi obeťami útoku, pri ktorom ozbrojenci vtrhli do kostola asýrskej katolíckej cirkvi počas večernej bohoslužby, je najmenej jeden kňaz. O život prišli ženy i deti, všetci sú podľa polície Iračania. Útočníci zajali v kostole približne 120 ľudí ako rukojemníkov. Irackým bezpečnostným jednotkám sa po štyroch hodinách patovej situácie podarilo väčšinu ľudí oslobodiť, ale pri zložitej policajnej operácii a následnej prestrelke s útočníkmi došlo k početným obetiam.

Polícia do počtu obetí krviprelievania nezaradila zabitých militantov. Podľa tlačovej agentúry AP sa k útoku prihlásila prostredníctvom islamistickej internetovej stránky skupina Islamský štát v Iraku, združujúca niekoľko sunnitských extrémistických organizácii s väzbami na al-Káidu. Radikálna islamistická stránka tvrdí, že útok "v špinavej diere modloslužobníctva" bol namierený proti koptskej cirkvi v Egypte. Teroristi podľa biskupa chaldejskej cirkvi Šlimuna Varduního žiadali prepustenie svojich súkmeňovcov väznených v Iraku a v Egypte. Nemenovaný príslušník irackej polície pre tlačovú agentúru AP opísal policajný zákrok ako nesmierne náročný.

"Útočníci, vyzbrojení zbraňami, sa obklopili deťmi. Väčšina ľudí prišla o život, keď sa bezpečnostné zložky dostali do kostola," uviedol zdroj. Iracký minister obrany Abdal Kádir al-Obejdí povedal, že väčšina rukojemníkov bola zabitá alebo zranená v momente, keď únoscovia po vstupe policajtov do kostola odpálili najmenej dve vesty naplnené výbušninami. Zároveň obhajoval rozhodnutie zaútočiť na kostol s tým, že sa podarilo zlikvidovať všetkých teroristov.

Minister dodal, že zatknutý bol tiež bližšie nešpecifikovaný počet podozrivých. Kresťania sú v Iraku opakovane terčom násilia. Koncom roka 2008 zahynulo pri sérii atentátov 40 kresťanov. V nedeľu zasiahnutý kostol Sajídat al-Nedžát a ďalších päť kresťanských objektov boli cieľom útokov už v roku 2004. V Iraku žije v súčasnosti približne 300.000 katolíkov. Neschopnosť irackých lídrov dohodnúť sa ani osem mesiacov po voľbách na novej vláde takisto prispieva k etnickému napätiu. Pod nepokojnú situáciu sa podpísal i avizovaný úplný odsun amerických vojakov z krajiny, ktorý by sa mal skončiť budúci rok.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu