Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Na mieste havárie poľského Tu-154 údajne našli pozostatky obetí

Trosky havarovaného lietadla
Trosky havarovaného lietadla

BRATISLAVA/VARŠAVA - Archeologická expedícia na mieste havárie poľského Tu-154 v Smolensku našla pozostatky obetí, ich osobné veci a úlomky havarovaného lietadla, povedal to dnes podplukovník Tomasz Mackiewicz z vojenskej prokuratúry vo Varšave.

„Môžem potvrdiť, že objavili zvyšky kostí, pravdepodobne ľudských, ktoré sú v súčasnosti v pitevni v Smolensku,“ vyhlásil Mackiewicz. Ako zdôraznil, v Smolensku by mali overiť, či ide naozaj o ľudské pozostatky. Ak by sa informácia potvrdila, odovzdajú ich do Ústavu genetiky v Moskve, kde ich porovnajú so vzorkami DNA obetí katastrofy.

Prokurátor rovnako uviedol, že celkovo našli niekoľko tisíc úlomkov z konštrukcie lietadla, jeho vybavenia a osobných vecí obetí. Všetky predmety sú archivované v súlade so žiadosťou o právnu pomoc, ktorú poľská strana adresovala Rusom. Tie rozdelili do štyroch kategórií: "pozostatky obetí, kusy lietadla, jeho vybavenia a hnuteľného majetku osôb na palube." „Pokiaľ ide o osobné veci, ktoré našli na mieste, odovzdajú ich, tak ako sa to dialo predtým, do Poľska, našej prokuratúre, aby ich odovzdali pozostalým“, citovali poľské médiá prokurátora. Otázku, či by nájdené predmety mohli mať význam pre objasnenie príčin katastrofy, však označil za predčasnú.

Pred mesiacom poľský kňaz tvrdil, že z miesta aprílového leteckého nešťastia priviezol ľudské pozostatky. Smolensk navštívil začiatkom septembra s výpravou motorkárov. Kňaz sa pripravoval na omšu, keď za ním prišlo niekoľko účastníkov výpravy s tým, že pri kameni pripomínajúcom katastrofu našli ľudské pozostatky. Malo ísť o kúsok čeľuste so zubami a plochou, pravdepodobne rebrovou kosťou, povedal vtedy televízii TVN24 kňaz Marek Kiedrowicz. Pozostatky vzal do Poľska a odovzdal ich vojenskej prokuratúre v Gdańsku.

Pri aprílovej leteckej katastrofe zahynulo 96 ľudí, medzi nimi aj poľský prezident Lech Kaczynski. Delegácia letela do Smolenska, aby sa v neďalekej Katyni poklonila pamiatke tisícov Poliakov, ktorých tam pred 70 rokmi zavraždili príslušníci tajnej sovietskej polície NKVD.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu