Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Išiel po Kaczynskom, vraždil v sídle poľskej opozície!

Do kancelárie PiS vtrhol ozbrojený muž
Do kancelárie PiS vtrhol ozbrojený muž

VARŠAVA – Jedného človeka zabil a druhého ťažko zranil starší muž, ktorý dnes dopoludnia zaútočil v kancelárii najväčšej poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) v centre Lodže. Tvrdil pritom, že chcel zavraždiť šéfa PiS a bývalého premiéra Jaroslawa Kaczyńského.

Ten v útoku vidí vyústenia údajnej nenávistnej kampane premiéra Donalda Tuska z liberálnej Občianskej platformy a ďalších politikov tejto strany voči jeho sociálno-konzervatívnej formácie.

Podľa výpovedí svedkov útočník v kancelárii vykrikoval, že treba zabiť Kaczyńského a niekoľkokrát vystrelil. Zastrelil asistenta (62) jedného europoslanca. V ťažkom, ale stabilnom stave je v nemocnici asistent (39) poslanca Jaroslawa Jagiella, na ktorého páchateľ zaútočil nožom.

Polícia na mieste činu zadržala muža (62) z Čenstochovej v južnej časti Poľska. "Chcel som zabiť Kaczyńského, ale mal som veľmi malú zbraň," povedal údajný páchateľ policajtom pri zatýkaní. "Som proti PiS a chcel som ho (Kaczyńského) zavraždiť," vyhlásil. Do Lodži prišiel už pred niekoľkými dňami. Priviezol si so sebou strelnú zbraň, paralyzér a nôž.

"Udalosť v lodžskej kancelárii je výsledkom veľkej nenávistné kampane vedenej už dlho proti PiS," vyhlásil predseda strany Jaroslaw Kaczyński. Z rozpútaniu "ťaženia proti PiS" obviňuje premiéra Donalda Tuska. "Každé slovo, ktoré bude pokračovaním tejto kampane, a je jedno, kto ho povie, bude jednoducho výzvou k vraždám," myslí si Kaczyński. Za bezpečnosť kancelárií PiS je podľa neho zodpovedná Tuskova vláda. Šéf opozičnej strany tiež tvrdil, že je v zvláštnej situácii, pretože útok smeroval proti nemu a dvaja asistenti sa stali obeťami namiesto neho.

Neskôr Kaczyński v rozhovore pre ultrakatolíckej Radio Maryja vyhlásil, že "morálna a politická zodpovednosť politikov Občianskej platformy a premiéra Tuska je úplne jasná". V podmienkach "normálnej demokracie" by podľa neho takáto vláda "nemala žiadnu šancu udržať sa".

"Vyzerá to tak, že motív (vraždy) bol politický," povedal premiér Tusk, ktorý kondoloval rodine zabitého. Všetkých účastníkov verejného života vyzval k pokoju. "Teraz musíme ovládnuť vlastné emócie," odkazal iv súvislosti s tým, že v Poľsku sa koncom novembra budú konať voľby do miestnych samospráv.

Jaroslaw Kaczyński (61) je bratom-dvojčaťom bývalého prezidenta Lecha Kaczyńského, ktorý tento rok v apríli spolu s ďalšími 95 ľuďmi zahynul pri leteckej katastrofe pri západoruskom Smolensku. Pred časom vyhlásil, že morálnu a politickú zodpovednosť za toto nešťastie nesie premiér Tusk, prezident Bronislaw Komorowski (PO) a ďalší politici z tejto strany. Kaczyński je známy svojimi tvrdými slovnými útokmi nielen na adresu vlády, ale aj Ruska a Nemecka. Patrí k politikom, ktorí najviac rozdeľujú poľskú spoločnosť. Na jeho strane stojí hlavne starší ľudia hlásiaci sa ku katolíckym a patriotickým tradíciám Poľska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu