Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Desaťtisíce žien demonštrovali za spravodlivé mzdy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

REYKJAVÍK - Desaťtisíce Islanďaniek včera v Reykjavíku demonštrovali proti mzdovému podhodnoteniu žien oproti mužom. Polícia podľa agentúry AFP odhadovala, že manifestovať prišlo 27.000 žien, a to vraj nemusel byť konečný počet. Island je pritom krajinou s relatívne najmenšími platovými rozdielmi medzi pohlaviami.

Podobné akcie sa v islandskom hlavnom meste konajú každých päť rokov od roku 1975, vždy 24. októbra, ak tento deň nepripadá na víkend.
    
Islandské ženy dnes kvôli demonštrácii opustili svoje pracoviská po odpracovaní 66 percent zo svojej dennej smeny. Chceli tak dať najavo, že ich platy sú v priemere o 34 percent nižšie ako tie, ktoré na Islande za dostávajú muži.
    
"Už je to 35 rokov, čo sa pochod konal prvýkrát, a stále tu je výrazný rozdiel medzi mzdami oboch pohlaví," povedala AFP Inga Dóra Pétursdóttirová z organizácie na ochranu ženských práv UNIFEM.
    
Island je pritom pred ďalšími severskými krajinami Nórskom a Fínskom na špici rebríčka 134 krajín s najmenšími rozdielmi v platovom ohodnotení mužov a žien. Na chvoste rebríčka Svetového ekonomického fóra sú Pakistan, Čad a Jemen.
    
Island tiež patrí medzi štáty, kde majú ženy tradične hojné zastúpenie v politike.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu