Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Na protest proti balíku úsporných opatrení sa zišli tisícky ľudí

Protestný pochod proti ozdravnému balíčku vlády Zobraziť galériu (8)
Protestný pochod proti ozdravnému balíčku vlády

BRATISLAVA - Približne štyri až päť tisícok ľudí sa dnes v Bratislave zúčastnilo nateraz poslednej z trojice protestných akcií odborárov proti navrhovanému balíku úsporných opatrení a plánovaným škrtom v budúcoročnom rozpočte.

Z námestia pred Úradom vlády sa demonštranti presunuli pred budovu parlamentu, kde budú o kritizovaných vládnych návrhoch v nasledujúcich dňoch rozhodovať poslanci. Odborári nevylúčili, že v prípade ich schválenia budú nátlakové akcie pokračovať.

Protesty s mnohonásobne vyššou účasťou dnes sužovali aj Francúzsko. Demonštrácie vo viacerých francúzskych mestách vrátane Paríža proti vládnemu návrhu dôchodkovej reformy ochromili dopravu a zasiahli školstvo, poštu i ďalšie verejné služby.

Na bratislavský protest prišli ľudia z celého Slovenska, účasť bola vyššia ako na predchádzajúcich dvoch akciách v Žiline a Košiciach, kde sa zišlo zhruba po 1500 nespokojencov s opatreniami vlády premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS). Demonštranti dávali najavo svoj nesúhlas hlasným trúbením, pískaním, sirénami a rapkáčmi. Nechýbali ani žlté odborárske vlajočky a transparenty s nápismi "Chceme žiť, nie živoriť" alebo "Za vyššiu životnú úroveň". V dave sa objavil aj plagát s fotografiou predsedu opozičného Smeru-SD Roberta Fica.

Protest sa zaobišiel bez vážnejších výtržností. Napätie vyvolal len príchod skupiny poslancov za SaS na čele s Igorom Matovičom, ktorý v minulosti upútal pozornosť niektorými excentrickými vystúpeniami. Zákonodarcovia držali v rukách červený transparent s textom "Kde ste boli odborári, keď "sociálni" s ožranom rozkrádali Slovensko! Musíme šetriť, lebo vy ste štyri roky "záhadne" mlčali", ktorý vyvolal pobúrenie na strane účastníkov protestu. "Nehanbíte sa? Choďte preč odtiaľto!" rozčuľoval sa starší pán. "Vy ste obyčajný provokatér," hromžil ďalší. Do ohlušujúceho piskotu davu padli na adresu poslancov aj hanlivé slová, tí na výčitky nereagovali.

Na schodoch vedúcich k budove parlamentu sa objavil aj predseda parlamentu Richard Sulík (SaS), priamo pred protestujúcich však nepredstúpil. "Tam sa mi chodiť nechce. Keď mi chcú niečo odovzdať, som tu, môžu prísť," poznamenal. Upozornil, že odborári mlčali pri prešľapoch predchádzajúcej vlády, vďaka ktorým vraj štát prišiel o milióny eur. "Teraz sa tu rozdrapujú len preto, lebo táto vláda musí naprávať hriechy tej predošlej," dodal.

Nátlakovú akciu zorganizovala Konfederácia odborových zväzov (KOZ) s podporou zdravotníckych odborárov a stavovských organizácií, zastupujúcich lekárov a sestry. Medzi účastníkmi akcie boli aj učitelia. "Prišli sme sa presvedčiť, či aj táto vláda bude mať taký macošský prístup k učiteľom ako všetky doterajšie," zdôvodňoval svoju účasť učiteľ z Nových Zámkov. Tvrdil, že o pedagógov sa zatiaľ ani jeden z kabinetov bez ohľadu na politické zafarbenie nepostaral primerane ich vzdelaniu a poslaniu. Plánované škrty by sa nemali dotknúť učiteľských platov, do školstva však pôjde menej peňazí ako vlani.

Odborári kritizujú plánovaný dočasný nárast dane z pridanej hodnoty z 19 na 20 percent či zámer zvýšiť niektoré spotrebné dane. Obávajú sa rastu cien a poklesu životnej úrovne, za vhodnejšie riešenie súčasnej ekonomickej situácie považujú napríklad zavedenie progresívnej dane z príjmu. Úsporné opatrenia stredopravého kabinetu by mali štátu na budúci rok priniesť dodatočných 770 miliónov eur, škrty vo výdavkoch by zas mali dosiahnuť zhruba 980 miliónov eur.

Prezident KOZ Miroslav Gazdík v pondelok pohrozil, že v prípade neúspechu budú nasledovať masovejšie akcie, podobné protestom z roku 2003. Odborári vtedy pre nespokojnosť s reformami druhej vlády Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS) spustili viacero nátlakových akcií vrátane celoslovenského hodinového štrajku s približne polmiliónovou účasťou či viachodinovej blokády diaľnic a hraničných prechodov.

Odbory majú blízko k najsilnejšej opozičnej strane Smer-SD, KOZ stranu expremiéra Fica podporovala aj v parlamentných voľbách. Zástupcovia Smeru-SD nechýbali na protestoch v Košiciach a Žiline.

Masívne demonštrácie zažili v predchádzajúcich týždňoch viaceré európske krajiny, ktoré ohlásili úsporné opatrenia; v Bruseli vyšlo do ulíc asi 100.000 nespokojencov, v Prahe zas protestovalo asi 40.000 ľudí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu