Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Až tri milióny protestovali proti dôchodkovej reforme

Do ulíc vyrazilo vyše 340 tisíc demonštrantov Zobraziť galériu (7)
Do ulíc vyrazilo vyše 340 tisíc demonštrantov (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Až tri milióny ľudí podľa odborov demonštrovali dnes vo Francúzsku proti návrhu dôchodkovej reformy vlády premiéra Nicolasa Sarkozyho. Podľa ministerstva vnútra vyšlo do ulíc 825 tisíc ľudí.

Odbory zvolali na dnes už druhýkrát za týždeň protesty proti dôchodkovej reforme, ktorá má zvýšiť vek pre nárok na starobný dôchodok z doterajších 60 na 62 rokov. V celom Francúzsku sa konalo vyše 230 protestných demonštrácií, ktorých sa v mnohotisícovom počte zúčastnili aj stredoškoláci. Predchádzajúceho, stredajšieho protestu sa podľa polície zúčastnilo 1,2 milióna ľudí, podľa odborov 3,5 milióna.

Sarkozy je odhodlaný presadiť plán zvýšenia veku odchodu do dôchodku, odbory sa naopak už týždne demonštráciami snažia toto rozhodnutie zvrátiť. Päťdňový štrajk na železniciach a v rafinériách, ktoré vedú k narušeniu dopravy, vyvíja veľký tlak na vládu.

"Máme v uliciach niekoľko miliónov ľudí, ktorí nás podporujú a veria nám," povedal predák odborového zväzu CFDT Francois Chereque na demonštrácii v Paríži. "Jediný, kto blokuje krajinu, je vláda."

V dôsledku niekoľkodňového štrajku francúzskych rafinérií dochádzajú mnohým benzínovým pumpám zásoby pohonných hmôt, čo zvyšuje pocit napätia v spoločnosti. Najväčšie parížske letisko Roissy ale oznámilo, že zásoby leteckého benzínu mu vydržia najmenej do pondelka večer, možno do utorka.

"Produktovod zásobujúci letiská Orly a Roissy palivom funguje prerušovane," uviedol hovorca ministerstva životného prostredia. Spoločnosť prevádzkujúca ropovod informovala už v piatok úrady, že nemá čo čerpať. "Hľadáme iné cesty, ako zásobovať letisko. Máme dôveru, že vec vyriešime," dodal.

Lety z Orly sa po piatkovom prerušení dnes podľa agentúry Reuters vrátili k normálu. Obmedzenia ale boli v železničnej doprave.

Ministerka hospodárstva Christine Lagardeová vyzvala ľudí, aby nepanikárili kvôli pohonným hmotám. Vláda má podľa nej také zásoby paliva, že vystačí ľuďom najmenej na mesiac.

"Máme zásoby," povedala Lagardeová v rozhlase a dodala, že problémy s dodávkami postihli 230 čerpacích staníc, zatiaľ čo v celej krajine ich je 13 tisíc.

Sarkozy sa snaží pretlačiť dôchodkovú reformu, ktorá je podľa neho jedinou cestou, ako získať peniaze na vyplácanie dôchodkov. Ročne chýba na dôchodky 32 miliárd eur, ale v roku 2020 by to už bolo 50 miliárd eur. Médiá neskrývali obavy, že počas protestov dôjde k násilnostiam, zvlášť keď jadrom demonštrantov mala byť stredoškolská mládež, ktorá sa ľahko nechá strhnúť.

"Odbory nemajú žiadnu radosť z účasti stredoškolákov a študentov na pripravovaných demonštráciách," napísal dnes denník Libération. "Násilné scény by mohli pokaziť imidž protestných akcií, ktoré sú doteraz väčšinou verejnosťou prijímané kladne. Existuje nebezpečenstvo, že sa potom protestné hnutie rozštiepi a tým oslabí. Jediným riešením je pokojný priebeh dnešného popoludňajšieho protestu, aby vláda nedostala argument k silovému postupu," dodal .

Ďalšie demonštrácie proti dôchodkovej reforme sa chystajú na utorok vzhľadom na to, že v stredu bude v dolnej komore parlamentu končiť rozprava o reforme, ktorú Senát už schválil.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu