Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Pivovarníci protestovali proti nárastu spotrebnej dane z piva

Na petíciu sa podpísalo vyše 170 tisíc ľudí
Na petíciu sa podpísalo vyše 170 tisíc ľudí (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Petíciu proti zámeru zvýšiť spotrebnú daň z piva podpísalo vyše 173 tisíc ľudí. Hárky s podpismi občanov dnes šéfovi parlamentu Richardovi Sulíkovi (SaS) odovzdali členovia petičného výboru. Zhruba stovka pivovarníkov zároveň protestovala pred budovou parlamentu.

Ak sa potvrdí pravosť podpisov, dokumentom sa bude musieť zaoberať Národná rada. Petíciu zorganizovalo Slovenské združenie výrobcov piva a sladu.

Zvýšenie spotrebnej dane z piva je súčasťou balíka zákonov, ktoré majú prispieť k zlepšeniu kondície verejných financií. Spotrebná daň na hektoliter desaťstupňového piva by mala stúpnuť na 24,5 eura zo súčasných 16,5 eura. Vláda počíta so zavedením tejto úpravy od marca budúceho roka, snemovňa už predlohu posunula do druhého čítania.

"Prišli sme odovzdať (...) 173.172 podpisov," povedal novinárom výkonný riaditeľ združenia Roman Šusták. Do Národnej rady priniesli jeho členovia aj prepravky s prázdnymi fľašami, vo vnútri bola žiadosť pre poslancov, aby "nediskriminovali slovenské pivo". Tričko a rovnomenným nápisom odovzdali aj Sulíkovi. Pri podaní petície ich sprevádzali aj viacerí čelní predstavitelia pivovarov.

Poslanci sa podľa rokovacieho poriadku musia zaoberať petíciou, ak ju podpísalo najmenej 100.000 občanov. "Bude sa to prejednávať v parlamente v zmysle pravidiel," tvrdil členom výboru Sulík. Zároveň však uviedol, že zámer zvýšiť spotrebnú daň z piva je správny. K iniciatíve niektorých poslancov, ktorí v médiách zvýšenie tejto sadzby odmietli, sa vyjadriť nechcel. Hospodárske noviny dnes napríklad napísali, že vládne KDH chce navrhnúť, aby sa sadzby nemenili a ostali na terajšej úrovni.

Pivovarníci tvrdia, že plánované zvýšenie dane ohrozí pivovarnícky priemysel na Slovensku. Trh s pivom by podľa nich mohol klesnúť asi o desatinu, čo by sa následne premietlo aj v prepúšťaní v pivovaroch a ďalších odvetviach. Ministerstvo financií však predpokladá, že úprava podporí rozpočtové príjmy v roku 2011 sumou 14,9 milióna eur. Pivovarníkom sa tiež nepáči, že štát znevýhodňuje pivo oproti vínu. Zatiaľ čo zlatistý mok zaťažuje daňou, spotrebná daň na víno je nulová.

Výroba aj spotreba piva na Slovensku dlhodobo klesajú, v posledných rokoch sa v krajine zatvorilo sedem pivovarov. Priemerná spotreba piva na osobu vlani dosiahla 73,4 litra, zatiaľ čo v roku 2002 to bolo viac ako 93 litrov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu