Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Medzinárodne hľadaného exministra zadržali v Česku

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Česká polícia zadržala v pondelok v Prahe medzinárodne hľadaného bývalého ukrajinského ministra hospodárstva Bohdana Danylyšyna. Podľa ukrajinských médií tamojšie úrady podnikli prvé kroky potrebné na jeho vydanie.

Danylyšyn je na Ukrajine stíhaný za zneužívanie služobného postavenia a porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku. Podľa dostupných informácií ale obvinenia odmieta, jeho zadržanie dôrazne odsúdila ukrajinská opozícia.
    

Bývalý minister, ktorý od decembra 2007 do tohtoročného marca pôsobil vo vláde premiérky Julie Tymošenkovej, sa podľa ukrajinskej prokuratúry zaoberal koordináciou štátnych zákaziek.
Mal sa pritom dopúšťať neoprávneného plytvania a neefektívneho využívania štátnych prostriedkov. Spôsobil tým údajne štátu škody vo výške 13,9 milióna hrivien.
    
Hovorkyňa českej kriminálnej polície Pavla Kopecká dnes s odvolaním sa na údaje ukrajinskej strany uviedla, že zadržaný mal v roku 2007 zvýhodniť firmu, ktorá dodávala štátu mazivo a palivo. Podľa ukrajinskej tlače išlo o dojednávanie zákaziek na nákup paliva pre ministerstvo obrany a tiež o podozrivý kontrakt na výstavbu parkovísk na Kyjevskom medzinárodnom letisku Borispol.
    
Kopecká uviedla, že hľadaného muža zadržali v pondelok okolo 22:00 na ulici v Prahe 6 policajti z oddelenia cieleného pátrania - takzvaní "lovci lebiek". Zadržanie prebehlo bez problémov. "V súčasnej dobe je v predbežnej väzbe a súd bude rozhodovať o jeho vydaní späť na Ukrajinu," povedala Kopecká.
    
Ukrajinská generálna prokuratúra večer oznámila, že zhromaždila a odoslala do Česka všetky dokumenty potrebné k Danylyšynovému vydaniu. Hovorca prokuratúry odmietol špekulovať o dátume vydania s tým, že záležitosť je plne v rukách českej strany.
    
Ukrajinský denník Kyiv Post v septembri s odkazom na telefonický rozhovor s Danylyšynom uviedol, že bývalý minister je od začiatku júna na dovolenke a lieči sa v zahraničí. Miesto svojho pobytu nechcel uviesť, ale uistil redaktorov, že sa pred políciou neskrýva. O tom, či zvažuje žiadosť o politický azyl, vraj chcel Danylyšyn rozhodnúť až potom, čo jeho liečba skončí.
    
Vedenie hlavnej ukrajinskej opozičnej strany zadržanie bývalého ministra označilo za pokračovanie represií ukrajinského režimu proti politickým protivníkom. Vedenie strany Baťkivščyna (Vlasť), ktorému predsedá bývalá premiérka Tymošenková, obvinilo režim prezidenta Viktora Janukoviča z rozpútania "honu na čarodejnice".
    
"V rozpore so svojimi vlastnými slovami o hodnotách demokracie Janukovyč zmenil Ukrajinu v policajný štát," stojí vo vyhlásení, o ktorom strana Tymošenkovej včera informovala na svojom webe.
    
Ukrajinské úrady podľa tamojšej agentúry Unian vedeli o tom, že Danylyšyn sa zdržiava v zahraničí, vyšetrovanie sa ale sústredilo na Rakúsko, Taliansko a Nemecko. Politik vraj z krajiny odišiel v auguste, deň potom, čo proti nemu bolo začaté trestné stíhanie. Denník Gazeta po-kievski dnes napísal, že ukrajinská prokuratúra sa chcela s Danylyšynom spojiť a ponúknuť mu "dohodu". Pokus o kontakt ale k ničomu neviedol.
    
Podľa kyjevských médií ide zatiaľ o najvyššieho štátneho úradníka, ktorý čelí podozreniu zo spáchania trestného činu od doby, čo tento rok vo februári získal úrad prezidenta dlhoročný rival Tymošenkovej Viktor Janukovyč. Nové vedenie krajiny nechalo s pomocou troch amerických audítorských firiem vykonať komplexnú kontrolu vládneho hospodárenia. Prvé výsledky auditu údajne preukázali, že vláda Tymošenkovej spreneverila takmer pol miliardy dolárov.
    
Dvaja ďalší vysokí úradníci z doby vlády Tymošenkovej, bývalý šéf colnej správy a niekdajší výkonný riaditeľ štátnej firmy Naftogaz, boli zadržaní už skôr tento rok. Tymošenková to vtedy označila za prejav politických represií.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu