Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V Británii zatkli 5 ľudí, údajne chceli ohroziť pápeža

Kráľovná Alžbeta II. a pápež Benedikt XVI.
Kráľovná Alžbeta II. a pápež Benedikt XVI. (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britská polícia dnes zatkla päť osôb, ktoré podľa nej mohli predstavovať teroristickú hrozbu pre pápeža Benedikta XVI. Pápež začal štvordňovú návštevu Británie vo štvrtok a pokračuje v nej zatiaľ podľa plánovaného programu.

Polícia päticu mužov vo veku od 26 do 50 rokov zatkla ráno v 6:45 SELČ na základe informácií, ktoré dostala počas noci. Zatknutých podľa agentúry Reuters teraz vypočújú. Žiadneho z mužov, ktorých totožnosť polícia nespresnila, zatiaľ neobvinili.

Pri prehľadávaní kancelárie v centre Londýna a bytov v severnej a východnej časti mesta, policajti doteraz nenašli žiadne nebezpečné predmety.

Pápež Benedikt XVI. dnes v Londýne vyzval predstaviteľa katolíckych škôl v Británii, aby zaistili bezpečné prostredie deťom a mladým. Narážal tak podľa agentúry AFP na pedofilné škandály v niekoľkých krajinách, ktoré otriasli celou katolíckou cirkvou.

"Je možné účinne vychovávať k viere, len ak vládne atmosféra úctivej a láskyplnej dôvery," zdôraznil Benedikt XVI., ktorý je vôbec prvým pápežom na oficiálnej návšteve v tejto protestantskej krajine.

V prejave na športovisku univerzity v Twickenhamu Benedikt XVI. vyzval žiakov a študentov v Británii, aby si nebrali za vzor len osobnosti športu a šoubiznisu a snažili sa stať "svätými 21. storočia". "Peniaze nestačia na to, aby sme boli šťastní," upozornil mladých. Kľúč ku šťastiu je pritom podľa neho jednoduchý, skutočné šťastie sa nachádza v Bohu.

Pápež vystúpil pred 4000 žiakmi a študentmi a 750 vyučujúcimi, ktorí prišli z rôznych katolíckych škôl v krajine. Prejav sledovali v priamom prenose po internete všetky katolícke školy, ktorých je podľa AFP v krajine viac ako 2800 a na ktorých študuje viac ako 800 tisíc žiakov a študentov. Niekoľko hodín z návštevy ponúkajú denne v priamom prenose aj televízne spravodajské stanice BBC a Sky News.

Benedikt XVI. na úvod návštevy vo štvrtok pripustil, že rímskokatolícka cirkev nekonala dostatočne dôrazne proti pedofilným kňazom. Pápežova štvordňová návšteva je súčasne historická i kontroverzná, pretože ju poznamenáva tradičná nedôvera medzi anglikánmi a katolíkmi, aj nesúhlas veľkej časti značne sekulárnej britskej spoločnosti s niektorými postojmi Vatikánu, napríklad v otázke používania antikoncepcie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu