Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Ženu (32) väznia za to, že odmieta otcovo poručníctvo

Ilustračné foto
Ilustračné foto

RIJÁD - Saudskoarabskí ochrancovia ľudských práv vyzvali na prepustenie tridsaťdvaročnej ženy väznenej už polroka za to, že odmieta poručníctvo svojho otca. Ochrancovia považujú väznenie svojej spoluobčianky bez obvinenia a súdu za škandál. Informovala o tom dnes agentúra AFP.

Sudca nariadil uväzniť Samaru Badávíovú, pretože dospel k záveru, že sa táto rozvedená žena a matka jedného dieťaťa odmieta podrobiť otcovej autorite.

Saudská Arábia sa riadi vahhábistickou verziou islamu a v súdnictve islamským právom. To nariaďuje striktné oddeľovanie neznámych žien a mužov, ženy taktiež nemajú pracovať a bez dovolenia mužských poručníkov nemôžu ani cestovať, vydať sa alebo žiadať zdravotné služby.

Badávíová sa napriek tomu obrátila na súd so žiadosťou zrušiť poručníctvo otca, ktorý jej údajne už od detstva ubližoval.

Poručníkom Saudských Arabiek sa po rozvode stáva najbližší mužský príbuzný, väčšinou brat alebo otec.

Ochrancovia ľudských práv požiadali v prípade Badávíovej o intervenciu kráľa Abdalláha. Chcú, aby poručnícky systém zrušil. "Všetky reformy týkajúce sa žien zostanú len neúčinnými kozmetickými zásahmi, ak ženám nebude priznaná právna zodpovednosť," uviedli ochrancovia vo výzve.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu