Nedeľa26. máj 2024, meniny má Dušan, zajtra Iveta

Životy čílskych baníkov sa zmenia, stanú sa celebritami

Baníci už teraz čelia obrovskej mediálnej pozornosti Zobraziť galériu (3)
Baníci už teraz čelia obrovskej mediálnej pozornosti

SANTIAGO DE CHILE - Jeden z nich sa počas pobytu hlboko pod zemou v bani stal otcom. Ďalší sa na povrch vrátil s náčrtom knihy. Iného vítala milenka, zatiaľ čo manželka zostala doma. Pred závalom ich bane, ktorá ich na 69 dní uväznila takmer 700 metrov hlboko pod zemou, boli čilskí baníci neznámymi robotníkmi v bani pod čílskou púšťou, napísala agentúra Reuters. Teraz, po stredajšej záchrane, sú z nich národní hrdinovia a globálne mediálne hviezdy a ich súkromný život sa dostal pod reflektor verejnej pozornosti.

Ich neskutočnú záchranu, keď ich jedného po druhom vyťahovali v tesnej kabíne úzkou únikovou šachtou vyvŕtanou cez 625 metrov skaly, prenášali televízne kamery naživo a sledovali ju v priamom prenose milióny ľudí po celom svete. Na mieste o udalosti informovalo 1500 novinárov.

Počas týždňov pod zemou Víctor Segovia, kronikár skupiny, popísal desiatky stránok tým, z čoho by mohla vzniknúť jeho prvá kniha. Záujmom nakladateľov si môže byť istý. "Toto je kniha, ktorá nepochybne vzbudí veľa pozornosti," povedal newyorský literárny agent Paul Bresnick. "Ako by som sa s ním teraz mohol skontaktovať?" dodal.

Ariel Ticona sa v čase, keď bol pod zemou, stal otcom novorodenej dcéry, ktorá dostala meno Esperanza (Nádej). Čile už teraz netrpezlivo čaká na prvé snímky otca, manželky a dcérky.

Ale najväčšiu pozornosť k sebe pritiahol Yonne Barrios (50). Tento baník nechal na povrchu dve ženy - manželku, s ktorou už nežil, a milenku. A verejnosť s napätím čakala, ktorá z nich, ak vôbec niektorá, na neho bude čakať, aby ho privítala ako hrdinu. Nakoniec to bola blonďavá milenka, kto ho pevne objal, keď v stredu vystúpil zo záchrannej kabíny.

Bolívijského baníka Carlosa Mamaniho, jediného muža, ktorý nepochádzal z Čile, prišiel privítať jeho vlastný prezident, šéf bolívijského štátu Evo Morales. Podľa neho bezchybná záchranná operácia pomohla vybudovať dôveru medzi Čile a Bolíviou, teda susednými štátmi, ktoré vedú dlhoročný pohraničný spor o prístup k Pacifiku.

Prvým baníkom, ktorého vytiahli na povrch, bol Florencio Avalos (31), ktorý po viac ako dvoch mesiacoch strávených v šere bane vyzeral prekvapujúco zdravo. Druhým bol Mario Sepulveda, ktorého radostné výkriky boli s ozvenou počuť zo šachty ešte predtým, než kabína s ním došla na povrch.

Omar Reygada, ktorý vo veku 56 rokov patril k najstarším v skupine, sa zahalil do vlajky svojho futbalového klubu Colo-Colo, v ktorej došiel kabínou na povrch, k slobode a sláve. Bolo to už tretíkrát, čo Reygada skončil zavalený v bani. Jeho rodina však pochybuje, že by ho posledný zážitok prinútil vzdať sa vášne pre prácu pod zemou.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu