Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Kontroverzný historik: Poľsko robí z Osvienčimu turistický Disneyland

David Irving
David Irving

LONDÝN - Kontroverzný britský historik a publicista David Irving, ktorý sa neslávne preslávil popieraním rozsahu nacistického holokaustu, kritizoval poľské úrady, že sa snažia propagovať nemecký vyhladzovací tábor Osvienčim ako turistickú atrakciu v štýle Disneylandu.

Irving to vyhlásil pre britský denník Daily Mail v snahe obhájiť organizovanie vlastnej cesty pre turistov do nacistického tábora Treblinka, pri ktorej podáva svoj výklad udalostí.

Mnou organizovaný zájazd je plne obsadený americkými a britskými turistami, povedal podľa denníka.

Do paľby kritiky sa Irving znovu dostal potom, čo vyšlo najavo, že za 1500 libier (asi 1800 eur) organizuje týždenný zájazd do bývalého Hitlerovho hlavného stanu Vlčí brloh, do Treblinky a do Varšavského geta. Kritici označujú tento zájazd za "nacistické cestovanie". Naznačujú tiež, že vo vyhladzovacích táboroch, o ktorých píše svoje knihy, zrejme nikdy nebol.

To Irving popiera. "Keby sa pozreli na mojej webové stránky, vedeli by, že som mnoho z týchto táborov smrti navštívil dvakrát alebo trikrát," povedal denníku.

"Neprichádza však do úvahy, že by nacisti v týchto táboroch zabili milióny ľudí," obhajoval znovu svoje tézy. "Keď ma ľudia nazývajú popieračom holokaustu, štve ma to," dodal.

Poľské orgány podľa neho urobili z tábora Osvienčim "továreň na peniaze". Obvinil ich, že v tábore postavili po vojne falošné strážne veže a práve tým vytvorili v mieste "disneyovskú atmosféru". Povedal tiež, že niektoré z týchto táborov, kde dochádzalo k najväčším krutostiam, boli bokom záujmu, pretože neboli "trhovo príťažlivé" a "nemali v blízkosti postavený hotel Holiday Inn".

Irving vo svojej monumentálnej biografii Hitlerova vojna, ktorá vyšla v roku 1977, napríklad došiel k viac než sporným záverom, že až do októbra 1943 Hitler nemal o "konečnom riešení židovskej otázky" ani tušenie. Koncom 80. rokov zase dospel k téze, že "plynové komory neexistovali a šesť miliónov Židov nezomrelo". Za popieranie holokaustu bol v roku 2006 odsúdený v Rakúsku k trom rokom väzenia, po roku bol ale prepustený. Predtým bol odsúdený už niekoľkokrát, najmä v Británii a Nemecku. Niektoré krajiny mu zakázali vstup na svoje územie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu