Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Grécko bojuje s požiarmi a štrajkom na letisku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Rozsiahle lesné požiare rozdúchavané silným vetrom sužujú od sobotňajšieho večera pevninské Grécko. Podľa gréckych úradov nikto našťastie nebol zranený, zničené boli najmenej štyri domy. Hasiči v noci bojovali s plameňmi aj na dvoch najväčších gréckych ostrovoch Kréta a Evia, uviedla agentúry DPA.

Grécko dnes ráno navyše čelilo technickým problémom v leteckej doprave, približne od 7:30 do 10:00 SELČ z krajiny neštartovali žiadne lietadlá. Teraz je už prevádzka obnovená, napísala DPA.

Spoločnosť Travel Service zaznamenala u niektorých charterových letov z Grécka do Prahy aj opačným smerom meškanie v priemere o dve až dve a pol hodiny, povedala hovorkyňa firmy Vlaďka Dufková. Ešte väčšie meškanie majú podľa nej lety z Bratislavy. Hovorca Asociácie českých cestovných kancelárií a agentúr Tomio Okamura k tomu dodal, že podľa jeho informácií sú tieto omeškania u charterových letov spôsobené štrajkom gréckych rádiokomunikačných pracovníkov, ktorý znížil priepustnosť letov o polovicu.

Na východogréckom ostrove Evia vznikol v sobotu večer z doteraz nezistených príčin požiar, ktorý sa podľa očitých svedkov veľmi rýchlo rozšíril z predmestí malého prístavného mesta Karystos.

Plamene prenikli až do záhrad dovolenkových domov. "Bolo to niečo nepredstaviteľné. Mali sme šťastie, že sme nemuseli oplakávať žiadnu obeť," uviedol podľa DPA v gréckom rozhlase starosta mesta.

V oblasti zasahovalo asi sto hasičov a nasadených bolo vyše 30 vozidiel, s plameňmi tu bojovali celú noc. Podľa AFP z miesta odišlo už niekoľko turistov. Lesné požiare boli hasené aj vo východnej časti ostrova Kréta.

Kvôli technickému problému leteckej kontroly boli dnes na dve a pol hodiny zastavené všetky odlety z gréckych letísk. "Je to chaotická situácia. Prestal fungovať celý komunikačný systém," vyhlásil podľa DPA v čase prerušenia štartov lietadiel v gréckom rozhlase generálny tajomník sekcie letových dispečerov Giannis Kormulakis. Problém podľa neho spočíva v tom, že posledná modernizácia technického vybavenia tohto systému sa uskutočnila pred 17 rokmi.

Kontakt s lietadlami bol udržiavaný pomocou náhradných systémov. Lietadlá teda mohli aj za vzniknutej situácie na letiskách pristávať, nie však odlietať.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu