Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Proti štrajkujúcim šoférom použili slzovorný plyn

Štrajk gréckych vodičov Zobraziť galériu (5)
Štrajk gréckych vodičov (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Grécka polícia dnes použila slzotvorný plyn na rozohnanie demonštrujúcich vodičov cisterien a nákladných áut, ktorých štrajk poškodzuje turistický ruch v krajine. Vláda v stredu vydala nariadenie, podľa ktorého sa títo vodiči musia vrátiť do práce. Odborári však odpovedali, že budú nariadenie ignorovať. Informovala o tom agentúra AP.

Polícia zasiahla v momente, keď asi 500 vodičov protestovalo pred ministerstvom dopravy. Incident však rýchlo skončil.

V Grécku je uzavretých veľa čerpacích staníc, pretože vodiči štrajkujú už tri dni proti plánom na zmenu licenčných pravidiel, ktoré majú posilniť konkurenciu v odvetví. Zmena pravidiel je súčasťou podmienok pre pôžičku v objeme až 110 miliárd eur, ktorú Grécku sľúbili krajiny eurozóny a Medzinárodný menový fond.

Príkaz civilnej mobilizácie, ktorý vláda v snahe o ukončenie štrajku použila, je súčasťou núdzových ustanovení, ktoré sú normálne vyhradené pre prípad vojny alebo živelnej pohromy. Štrajkujúci vodiči majú teraz 24 hodín na návrat do práce, inak im hrozí väzenie a strata licencie.

Vodiči však vyhlásili, že sa proti tomuto nariadeniu postavia nepriamou formou a že budú pokračovať vo svojich protestoch rôznymi formami neposlušnosti.

Štrajk ťažko zasiahol zásobovanie pohonnými hmotami. Tisíce turistov podľa médií rušia svoje cesty kvôli obavám, že v Grécku nebudú môcť natankovať.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu