Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

V Londýne sa zastavili vlaky, všade je počuť húkačky

BRATISLAVA/LONDÝN – V Londýne sa krátko po dnešných explóziách zastavilo metro a polícia opäť evakuovala ulicu. Obyvatelia mesta sú zaskočení tím, že sa výbuchy opakovali, povedali v telefonických rozhovoroch s ČTK Slováci, ktorí sú teraz v britskej metropole.

V meste, ale zrejme nevypuklo také zdesenie, ako po útokoch pred dvomi týždňami a mnohí sa už po niekoľkých minútach vrátili k práci.

„Asi na pol hodiny sa zastavili vlaky. Zo všetkých strán je počuť húkačky,“ povedal ČTK slovenský študent Tomáš, ktorý si cez prázdniny privyrába v Londýne. Ulice okrajovej štvrti Edmonton sa vraj krátko po ohlásení ďalšieho útoku vyprázdnili. „V normálne dni nad nami takmer každú minútu prelietavajú lietadlá. Tie však prestali lietať – možno zastavili i leteckú dopravu. Nevedeli sme čo sa deje. Potom sme si pustili televíziu a videli zábery z ulice, ktorú vyprázdňujú policajti,“ popísal udalosti krátko po explóziách.

„Ľudia boli prekvapení, ale niekoľko minút po tom sa život vrátil do starých koľají. Išli sme normále na obed,“ povedal ČTK dvadsaťdeväť-ročný Marek, ktorý pracuje v banke na druhej strane mesta. Po prvom šoku, kedy kolegovia prestali pracovať, sa išli všetci pozerať na televíziu. Potom sa však ukľudnili. „Ľudia sa už od predchádzajúcich útokov boja cestovať metrom. V podzemnej dráhe sa navzájom sledujú – pokukujú najmä po tých, ktorí do vagónu nastupujú s batohom na chrbtoch,“ uviedol.

„Povedali nám len, že sa niečo deje, že boli asi tri útoky a máme byť kľudní. Nič iného nevieme,“ povedala ČTK tridsaťročná Andrea z Bratislavy, ktorá je v meste na pracovnej ceste. Dnešnú prezentáciu v hoteli pri jednom z londýnskych letísk po explóziách prerušili na päť minút, aby jej účastníci mohli informovať svoje rodiny o tom, že sú v poriadku.

Britská polícia zadržala muža neďaleko sídla premiéra

LONDÝN – Britská polícia dnes krátko po nových útokoch v londýnskych dopravných prostriedkoch zadržala neidentifikovaného muža neďaleko sídla premiéra Tonyho Blaira v londýnskej Downing Street.

Bližšie okolnosti zatiaľ nie sú známe, reportéri na mieste ohlásili, že muž bol odvedený pod namierenými zbraňami a jeho vzhľad naznačoval ázijský pôvod.

Londýnska polícia krátko na to oznámila, že má situáciu pod kontrolou.

Ďalší podozrivý, po ktorom polícia pátra v univerzitnej nemocnici, bol údajne čiernej alebo tmavej pleti a tiež pravdepodobne pochádzal z Ázie. Podľa televíznej stanice Sky News meria niečo cez 180 centimetrov.

Potom čo na stanici Oval neboli zistené žiadne nebezpečné chemikálie, uvolnila polícia dopravu v okolí stanice, bezprostredne pred ňou do vzdialenosti asi 100 metrov zostavá prevoz naďalej uzatvorený.

Prerušená zostáva doprava na piatich linkách londýnskeho metra. Podzemná dráha v britskom hlavnom meste prepraví denne tri milióny cestujúcich, každé prerušenie dopravy tak spôsobuje značné dopravné ťažkosti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu