Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

V Londýne potvrdili štyri výbuchy a jedného zraneného!

Podľa očitých svedkov bol výbuch v metre slabý a výbušnina bola umiestnená v ruksaku.
Podľa očitých svedkov bol výbuch v metre slabý a výbušnina bola umiestnená v ruksaku.

LONDÝN – Niekoľko náloží dnes vybuchlo v troch staniciach londýnskeho metra a zranili najmenej jednu osobu. Ďalší výbuch bol hlásený z autobusu v londýnskej štvrti Hackney. Informovali o tom miestne úrady a polícia.

Podľa očitých svedkov zranil jednu osobu výbuch v metre na Warren Street, pričom nálož bola údajne umiestnená v ruksaku. Podľa záchranárov boli v bombe klince. Ostatné nálože boli údajne slabšie. Incidenty vyvolali v metre paniku.

Menší výbuch v dvojposchodovom autobuse číslo 26 na linke z Waterloo do Hackney vo východnej časti Londýna rozbil okná, ale vraj nikoho nezranil, uviedol dopravný dispečing.

Mimoriadna situácia presne dva týždne po atentátoch, ktoré si v troch staniciach metra a jednom autobuse vyžiadali viac ako 50 mŕtvych, začala evakuáciou troch staníc metra, Warren Street, Shepherds Bush a Oval, odkiaľ bol hlásený dym.

Polícia tentoraz neoznačuje situáciu za vážnu. Britský premiér Tony Blair a londýnsky starosta Ken Livingstone však kvôli situácii v doprave zrušili svoj popoludňajší program.

Povaha dnešných útokov podľa britského experta Shana Brightona môže znamenať, že sa nejaký priaznivci teroristov, ktorí k ním nepatria, snažili iba vyvolať paniku.

Šéf londýnskej polície Ian Blair potvrdil, že boli zaznamenané štyri výbuchy alebo pokusy o výbuchy, ktoré boli menšieho rozsahu ako explózie, ku ktorým prišlo pred dvomi týždňami. Napriek tomu si vyžiadali nejaké obete, Blair však neupresnil, či ide len o zranených alebo i o mŕtvych.

Výpovede očitých svedkov zo stanice Oval uvádzajú, že tam niekto odhodil veľký tmavý ruksak a dal sa na útek. Batoh vzápätí explodoval, i keď vraj len ako „zátka od šampanského“.

Okoloidúci sa páchateľa pokúsili prenasledovať, ale nepodarilo sa im útočníka zadržať.

V stanici Warren Street použila polícia pri vstupe do metra protichemické obleky, čo vyvolalo obavy z možného útoku chemickými látkami. Neskôr však polícia oznámila, že žiadne nebezpečné látky neboli na stanici zistené.

Zatiaľ neobjasnená zostáva správa, podľa ktorej polícia obkľúčila nemocnicu v blízkosti stanice Warren Street a niekoľko ozbrojených policajtov vstúpilo do nemocnice. Ide o University College Hospital, v ktorej je ošetrovaných viacero osôb, ktoré boli zranené pri atentátoch 7. júla.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu