Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Bývalý senátor zahynul v lietadle cestou na rybačku

Bývalý americký senátor Ted Stevens Zobraziť galériu (4)
Bývalý americký senátor Ted Stevens (Zdroj: SITA)

ANCHORAGE - Smrť v troskách malého dopravného lietadla našiel v pondelok najdlhšie slúžiaci republikánsky senátor Ted Stevens (87). Podľa oznámenia rodiny bol Stevens jednou z obetí pondelňajšej havárie, pri ktorej na juhozápade Aljašky zahynulo päť z deviatich ľudí na palube.

Medzi cestujúcimi bol aj niekdajší šéf Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Sean O'Keefe (54), ktorý podľa zdroja agentúry Reuters nehodu prežil aj so svojím synom.

Lietadlo sa zrútilo v pondelok večer asi 30 kilometrov severne od mesta Dillingham. Mierilo od jazera Nerka k jazeru Aleknagik. Na miesto havárie dnes skoro ráno miestneho času dorazili záchranári. Podľa agentúry AP pád lietadla oznámila skupina ľudí, ktorí na mieste obetiam katastrofy poskytli pomoc.

Smrť Stevensa dnes médiám potvrdil hovorca jeho rodiny. Stevens a O'Keefe vraj boli dlhoroční priatelia a často spolu vyrážali na ryby. Podľa ich dlhoročného priateľa dvojica plánovala výlet za lovením rýb práve pri Dillinghame.

Stevens bol prvýkrát za republikánsku stranu zvolený senátorom v roku 1968 a v Kongrese pôsobil ako poslanec až do minulého januára. V Senáte bol dĺžkou svojho mandátu medzi republikánmi rekordmanom. Aljaška bola jeho domovským štátom. Stevens sa významne podieľal na legislatívnych úpravách, ktoré začali sociálny a hospodársky rozvoj najsevernejšieho štátu USA.

O'Keefe odišiel z NASA v roku 2005 a teraz zastáva post riaditeľa výrobca leteckej techniky EADS v Severnej Amerike.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu