Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

V Moskve padol druhý rekord, namerali až 38 stupňov

Teplomer sa vyšplhal na 38 stupňov
Teplomer sa vyšplhal na 38 stupňov (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Moskva zažila tento týždeň už druhý teplotný rekord. Vo štvrtok sa teplota v ruskom hlavnom meste vyšplhala na nezvyčajných 37,7 stupňa Celzia, čo je najviac ako kedy namerali v histórii mesta. Prvýkrát sa teplotný rekord z roku 1972 podarilo počasiu prekonať v pondelok.

Vtedy meteorológovia namerali v rozhorúčenej metropole 37,5 stupňov Celzia. Júl 2010 sa tak stal najteplejším mesiacom v dejinách Moskvy. Informuje o tom ruská agentúra RIA Novosti. V okolí Moskvy namerali meteorológovia viacero rekordov. Juhovýchodne od hlavného mesta pri letiskách Domodedovo a Bjkovo bola teplota vzduchu na úrovni 38 stupňov Celzia.

Celkovo sa priemerné teploty v Moskve toto leto pohybujú osem až desať stupňov Celzia nad priemerom. Moskovčania celý týždeň bojujú so silnými horúčavami a smogom spôsobeným požiarmi v okolí mesta. Centrum vrátane Kremľa je už niekoľko dní zahalené oblakom smogu z 34 požiarov horiacich pri Moskve.

Obsah škodlivín v ovzduší trikrát presahuje povolenú normu, v niektorých prípadoch až desaťkrát. Už vyše päť týždňov sa na väčšine územia západného Ruska teplota pohybuje okolo 35 stupňov. Horúce počasie zasiahlo aj ďalšie časti Ruska a zničilo úrodu na 20 percentách ornej pôdy.

Extrémne počasie si vyžiadalo už desiatky obetí na životoch, väčšinou išlo o utopenie. Počas najteplejšej vlny horúčav od roku 1972 sa od začiatku júna len v Moskve utopilo 170 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu