Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zakázali býčie zápasy!

V Katalánsku bude platiť zákaz býčích zápasov
V Katalánsku bude platiť zákaz býčích zápasov (Zdroj: SITA)

BARCELONA - Poslanci katalánskeho regionálneho parlamentu dnes podľa očakávania schválil zákaz býčích zápasov v tomto španielskom autonómnom regióne. Zákaz koridy bude platiť od januára 2012. Katalánsko sa tak stalo druhým španielskym regiónom po Kanárskych ostrovoch, kde sú býčie zápasy zakázané.

Pre zákaz zápasov s býkmi hlasovalo 68 poslancov, 55 hlasovalo proti. Katalánsky parlament má 135 zákonodarcov. Poslanci schválili takzvanú ľudovú legislatívnu iniciatívu, ktorá získala 180 000 podpisov a ktorá žiadala koniec tohto "barbarského" predstavenia. Na Kanárskych ostrovoch zákaz koridy schválili už v roku 1991.

Pri hlasovaní v katalánskom parlamente sa pred jeho budovou zišli desiatky demonštrantov, a to ako stúpencov, tak odporcov koridy. Na jednej strane požadovali "slobodu" pre milovníkov koridy, na druhej strane vyzývali na ukončenie predstavenia, pri ktorých sú "zvieratá mučené".

Dnešné hlasovanie sa predpokladalo. Španielske médiá písali o "konci býčej fiesty" v Katalánsku, kde záujem o koridu v posledných rokoch upadá. Zákaz vo významnom španielskom regióne je tvrdou ranou pre svet býčích zápasov, ktorý prežíva kvôli ochabujúcemu záujmu divákov aj kvôli ekonomickej kríze v krajine ťažké obdobie.

Niektoré španielske regióny, vrátane Madridu, však nedávno oznámili, že býčie zápasy vložia na svoj zoznam kultúrneho dedičstva, aby ich chránili, ale aj tu si začínajú dobývať silnejšie pozície odporcovia koridy podporovaní medzinárodnými organizáciami na ochranu práv zvierat. Zápasy už nie sú ani v ostatných častiach krajiny tak obľúbené ako kedysi. Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že 70 percent Španielov sa o ne nezaujíma.

Španielske konzervatívne kruhy obvinili katalánskych poslancov, že za hlasovaním o stáročnej španielskej tradícii stoja ich postranné nacionalistické záujmy. Katalánski nacionalisti údajne svojim postojom proti koride chcú demonštrovať odlišné hodnoty regiónu oproti ďalším španielskym oblastiam.

Dnešná diskusia pred hlasovaním v parlamente sa však točila hlavne okolo toho, či sú býčie zápasy kruté alebo nie, a okolo toho, či má mať každý slobodu je navštíviť. V regióne, kde tradícia zápasov nie je tak silná ako na juhu krajiny alebo v Madride, táto zábava čoraz menej priťahuje.

Predseda katalánskej vlády José Montilla vyhlásil, že hlasoval proti zákazu, pretože "verí v slobodu" a dal by prednosť zachovaniu tejto tradície.

"Nikoho nemožno nútiť, aby šiel na koridu, rovnako ako nikomu nemožno zakázať tam ísť," povedal pred hlasovaním predseda hlavnej opozičnej pravicovej Ľudovej strany Mariano Rajoy. Oznámil, že sa proti výsledku hlasovania odvolá na ústavný súd.

Medzi stúpencov koridy patrí aj španielsky kráľ Juan Carlos a jeho dcéra Elena, oboch možno často vídať na významnejších koridách. Táto dávna tradícia podľa monarchu kladne ovplyvnila umenie a kultúru vôbec.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu