Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ženám zákazali nosiť sukne na jahodových poliach

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ- Na osem jahodových polí v Dolnom Rakúsku na juh od Viedne sa odteraz smie vstúpiť už len v nohaviciach. Zákaz nosenia sukní tento rok znovu vyhlásil majiteľ pozemkov. Dôvod je podľa neho čisto hygienický. Opatrenie má totiž vraj brániť tomu, aby ženy v sukniach vykonávali medzi záhonmi svoju prípadnú "nutnú potrebu".

Sedem jahodových polí poľnohospodárskej firmy leží na juh od Viedne, jedno je potom juhovýchodne smerom na maďarský Gyor. Tohtoročná úroda červených plodov už skončila. O zákaze sukní informujú tabule. "Aj tento rok sa smie vstúpiť na pole z hygienických dôvodov len v nohaviciach," stojí na tabuli v rámčeku vedľa informácií o podniku.

"Zistili sme, že sa tu diali relatívne negatívne veci, čo sa týka dám, ktoré tu večne sedeli v sukniach - a tak ďalej. Zaviedli sme nariadenia o oblečení, aby sme mohli získať späť svojich starých dobrých kmeňových zákazníkov. A to sme aj dokázali," povedal v dolnorakúskom regionálnom vysielaní verejnoprávnej televízie ORF majiteľ podniku Reinhard Piribauer.

Návštevníci si nariadenie väčšinou vykladajú po svojom. Podľa niektorých to nemá čo robiť s dodržiavaním hygieny a s tým, že by ženy v sukniach masovo využívali polia ako toaletu, ale skôr s krádežami sladkých plodov. Do záhybov širokých a dlhých šiat sa totiž vraj dá schovať všeličo. "To si myslím je ten hlavný dôvod," myslí si návštevníčka poľa Marianne Turková. Firma záujemcom umožňuje, aby si na pole prišli natrhať ovocie sami.

Predpis o povinných nohaviciach pre príslušníčky nežného pohlavia niektorí považujú za diskriminujúce. "Podľa mňa je to vlastne diskriminácia. V takomto peknom počasí, keď je 35 stupňov, nútiť ženy, aby chodili na jahodové polia len v nohaviciach, je jednoducho blbosť," povedal Jelic Silisa.

Podľa odborníkov však zákaz nosenia sukní protiprávne nie je a diskrimináciu nepredstavuje. Jej terčom by sa ženy stali, keby im majiteľ zakázal na pozemky chodiť vôbec. Nariadenie je preto vraj porovnateľné napríklad s predpísanými požiadavkami na odev do kasína alebo na večerné príležitosti.

Jahodové pole je súkromný pozemok. Jeho majiteľ môže prijímať akékoľvek opatrenia, pokiaľ nimi nikoho nediskriminuje a ak neodporujú dobrým mravom. Zákaz sukní platí len na jahodových poliach. Pri terajšej zbere malín a černíc, ktoré sedliak pestuje na vysokých kríkoch, sa vraj žiadnej hygienickej hrozby neobáva.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu