Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Haváriu nikto neprežil, našli len bezvládne telá!

Na palube lietadla bolo 152 ľudí Zobraziť galériu (7)
Na palube lietadla bolo 152 ľudí (Zdroj: SITA)

Aktualizované

ISLÁMÁBÁD - V horách v blízkosti pakistanskej metropoly Islámábád sa dnes za zlého počasia zrútilo lietadlo so 152 ľuďmi na palube. Minister informácií Kamar Zaman Kairi pôvodne vyhlásil, že osem ľudí nehodu prežilo, predstaviteľ záchranných služieb Imtiaz Ilahi toto tvrdenie ale podľa agentúr Reuters a AFP neskôr poprel. Polícia oznámila, že záchranári už našli telá viac ako 90 mŕtvych.

Český veľvyslanec potvrdil doterajšie informácie tlačových agentúr, že príčinou nehody lietadla, ktoré odštartovalo o 7:45 miestneho času (4:45 SELČ) z juhopakistanského Karáčí na dvojhodinový let a v Islámábáde chcelo pristáť, bolo zrejme zlé počasie. Zatiaľ však nebola nájdená čierna skrinka, ktorá by tento predpoklad doložila.

Nad miestom nešťastia v národnom parku pomerne nízkeho pohoria Margallo krúži vrtuľník. Z leteckých snímok je jasné, že lietadlo horí a stúpa z neho hustý dym. Vrak leží v neprístupnej lokalite zalesnených hôr a záchranári sa k nemu za hustého dažďa vydali pešo. Postupne objavujú telá obetí a tiež trosky stroja.

"Všade okolo sa váľajú bezvládne telá, málo ich je ale nedotknutých. Prevažne zbierame časti mŕtvol a dávame ich do vriec. Doteraz sme nenašli žiadnych, čo by prežili," konštatoval islámábádsky činiteľ Iláhí.

"Lietadlo chcelo pristáť v Islámábáde, stratilo kontakt s kontrolnou vežou a neskôr sme sa dozvedeli, že spadlo," povedal Parvíz George z pakistanského úradu pre civilné letectvo. Predstavitelia letiskových úradov sa zhodujú v tom, že lietadlo kvôli zlej viditeľnosti zablúdilo, možno keď sa pokúšalo nad Islámábádom krúžiť pred pristátím. Podľa podrobných meteorologických správ veľmi husto prší a viditeľnosť je do troch kilometrov. Hustý dážď je tiež v Karáčí, kde voda stojí v uliciach.

Na palube letu 202 bolo 146 cestujúcich a šesťčlenná posádka. Na letisku v Islámábáde sa zhromaždili stovky príbuzných a priateľov pasažierov, ktorí zúfalo žiadajú správy o svojich blízkych. V letiskovej hale vládne chaos, ľudia pobehujú sem a tam, mnohí plačú. Pakistanská vláda vyhlásila na dnes deň štátneho smútku.

Lietadlo typu Airbus 321, ktorý patrí vo svete k najobľúbenejším, bolo maximálne osem rokov staré a nemalo žiadne známe technické závady. Patrilo pakistanskej súkromnej leteckej spoločnosti Airblue, ktorá bola doteraz považovaná za veľmi spoľahlivú a od začiatku svojej prevádzky v roku 2004 nemala žiadnu nehodu, ktorá by stála za zmienku. Podľa televízie CNN je táto spoločnosť druhá najväčšia v Pakistane a okrem domácich spojov zabezpečuje aj lety do Ománu, Spojených arabských emirátov a Británie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu