Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Za 18 rokov zneužívania dostane odškodné 20 miliónov

Násilník Garrido a jeho manželka Nancy
Násilník Garrido a jeho manželka Nancy (Zdroj: SITA)

SACRAMENTO - Zákonodarcovia amerického štátu Kalifornia schválili odškodné vo výške 20 miliónov dolárov (takmer 16 miliónov eur) pre Jaycee Dugardovú. Teraz tridsaťročnú ženu uniesol v jej 11 rokoch recidivista Phillip Garrido, 18 rokov ju väznil a splodil s ňou dve deti.

Kalifornia dnes uznala, že sa dopustila chyby, keď na trestaného sexuálneho násilníka neuvalila dostatočne prísny dohľad, napísal dnes denník Los Angeles Times.

"Je to kompenzácia pre troch ľudí, ktorých život bol za 17 alebo 18 rokov hrozne poškodený," povedal Daniel Weinstein, ktorý zjednal dohodu medzi štátom a rodinou Dugardovej.

Podľa odborníkov Garridove 18-ročné väznenie Dugardovej vážne poznamenalo jej psychický stav. Na únose a zadržiavaní Dugardovej sa údajne podieľala aj Garridova manželka Nancy, obom hrozí doživotné väzenie.

Kalifornský zákonodarca Jim Nielsen označil dohodu o odškodnom za primeranú. "Ukončí právnu zraniteľnosť štátu. A snáď aj pomôže rodine v tom, že nebude musieť viesť zdĺhavé súdne konanie," povedal. Zároveň pripustil, že prípadné súdom stanovené odškodnenie by bolo značne vyššie ako dohodnutých 20 miliónov dolárov.

Dugardová sa začala domáhať odškodného dva mesiace po tom, čo sa vlani v auguste dostala z Garridovho zajatia. Tvrdila pritom, že keby úrady dostatočne kontrolovali Garrida po jeho podmienečnom prepustení z väzenia, museli by ju nájsť skôr. Úradníci síce navštevovali delikventov od roku 1999, nikdy ale Dugardovú ani jej dcéry neobjavili.

Dohodu o odškodnom jednoznačne podporili obe komory kalifornského parlamentu, proti boli len dvaja členovia dolnej a jeden člen hornej komory. Návrh ešte musí podpísať guvernér Arnold Schwarzenegger. Jeho hovorca už však oznámil, že to guvernér urobí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu