Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Pol roka po tsunami

BANDA ACEH - Zajtra uplynie presne pol roka od najväčšej prírodnej katastrofy za ostatné desaťročia. Vražedné prílivové vlny tsunami si 26. decembra 2004 na pobreží 11 krajín juhovýchodnej Ázie vyžiadali najmenej 228 000 životov.

Ďalších asi 37 000 ľudí ostáva aj šesť mesiacov po katastrofe nezvestných. Obnova postihnutých oblastí potrvá najmenej päť rokov. Podľa OSN na to bude potrebných približne desať miliárd dolárov (v prepočte asi 300 miliárd korún).

Zatiaľ sú však k dispozícii len dve miliardy od darcovských štátov a súkromných osôb. Najviac peňazí pritom spotrebuje obnova ciest, škôl a domov. Na mnohých miestach tiež treba obnoviť inžinierske siete vrátane rozvodov elektriny, vodovodov či rozvodov plynu. Pol roka po tsunami sa teraz prechádza "od pomoci v núdzi k obnove", vyhlásil James Rawley z Programu OSN pre rozvoj (UNDP).

Čo je však ešte smutnejšie, okrem materiálnych škôd vražedné vlny rozbili aj rodiny - mnohí rodičia stratili svoje ratolesti a naopak, mnoho detí osirelo. Aj keby sa však miestnym obyvateľom podarilo znovu vybudovať všetko, čo im vlny odniesli, jedno je isté: strach z tsunami už asi nikdy neprekonajú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu