Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Tornádo v USA: Najmenej 5 obetí, z toho jedno dieťa

Tornádo ničilo obce v okruhu 13 kilometrov
Tornádo ničilo obce v okruhu 13 kilometrov

COLUMBUS - Najmenej päť mŕtvych si dnes vyžiadali silné búrky a tornáda, ktoré sa prehnali štyrmi štátmi na stredozápade Spojených štátov. Živel po sebe zanechal spúšť v podobe 150 zničených alebo poškodených obydlí. Počet zranených zrejme dosiahne niekoľkých desiatok, až záchranné tímy preniknú do zrútených domov a vyslobodia pasažierov havarovaných áut.

Obete, medzi ktorými je dieťa, sú zo štátu Ohio. Tornádo postupovalo s ničivou silou na severozápade štátu v jedenásťkilometrovom úseku naprieč pole, cestami a našťastie redšie obytnou zástavbou. Poškodených bolo aj asi šesť komerčných budov. Vo víre skazy sa ocitlo ale všetko v okruhu necelej stovky metrov. Hustejšej aglomerácii mesta Toledo sa vyhlo.

"Je to vojnová zóna. Je to dosť skľučujúce," podotkol však k situácii miestny policajný veliteľ Mark Hummer. V štáte Michigan, kde utrpelo zranenia 11 osôb, veterná smršť strhla okrem iného časť múru budovy v jadrovej elektrárni Fermi 2, ktorá okamžite prerušila svoju prevádzku. Celý komplex bol podrobený kontrole a podľa všetkého by mala svoj chod čoskoro obnoviť. Bez elektriny sa takto ocitlo asi 35 tisíc ľudí. Podľa odborníkov však nie je jasné, či je to len kvôli odstávke elektrárne alebo či nebudú na vine aj spadnuté drôty či stožiare s elektrickým vedením.

Z ďalšieho štátu Illinois je hlásených desať zranených. Tornádo zničilo desať budov a štyri desiatky mobilných domov.

Zasiahnutý bol aj štát Indiana. V obci Lake High zničilo tornádo strednú školu, na parkovisku zvalil niekoľko školských autobusov. Podľa miestnych obyvateľov malo dnes v škole prebehnúť dekorovanie maturantov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu