Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Tornádo zabilo dieťa a strhávalo strechy

V Mühlbergu zničilo tornádo zvonicu
V Mühlbergu zničilo tornádo zvonicu

BERLÍN - Víchrica s tornádom, ktorá v pondelok večer zasiahla nemecké Sasko a Brandenbursko, bola smrtiaca. Obeťou sa stalo šesťročné dievča v aute, na ktoré spadol vyvrátený strom. V ďalších mestách napáchala víchrica značné škody, keď odniesla alebo zničila strechy desiatkam domov. Oznámili to dnes nemecké médiá.

Nešťastie podľa webových médií hlásili zo saského Grossenhainu severne od Drážďan. Vyvrátený strom zasiahol osobné auto, v ktorom sedelo šesťročné dievča. To utrpelo vážne zranenia, ktorým po prevoze do nemocnice podľahlo. Tornádo, ktoré sa v obci vytvorilo, strhlo z domov strechy aj s krovnými konštrukciami. V obci Walda-Kleinthiemig tak prišlo o strechu až 80 percent všetkých domov. Vyvrátené stromy zatarasili príjazdové cesty do obce.

Vyčíňanie živlu zastavilo čiastočne aj prevádzku na železnici, obnoviť sa ju podarilo až dnes dopoludnia. Vyvrátené stromy, ulomené konáre a blato obmedzovali dopravu na saských úsekoch diaľnic A13 a A4.

Tornádo prešlo aj mestom Mühlberg s 4500 obyvateľmi. Podľa polície strhlo strechy z približne 20 domov. Ďalšie škody spôsobili na domoch a zaparkovaných autách vyvrátené stromy, ktoré potom bránili hasičom a záchranárom v rýchlych presunoch. V jednej štvrti mesta vypadla elektrina, most cez Labe museli dočasne uzatvoriť.

Víchricu s tornádom vyvolala podľa meteorológov nestabilná masa chladnejšieho vzduchu zo Severného mora, ktorá sa nad pevninou zrazila s teplejším vzduchom. To vyvolalo vzdušné víry a prudké dažde s výdatnosťou 30 až 40 litrov na meter štvorcový, uviedol Gerd Saalfrank z Postupimskej odbočky Nemeckej meteorologickej služby (DWD).

Búrky a lejaky hlásili aj z ďalších častí Nemecka na východe a severe krajiny, škody ale neboli veľké.

 

Tornádo v Mühlbergu zničili aj zvonicu kláštora

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu