Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Situácia na Slovensku sa ukludňuje, v Poľsku je kritická

Poľskí hasiči evakuujú obyvateľov zo zatopených domov Zobraziť galériu (10)
Poľskí hasiči evakuujú obyvateľov zo zatopených domov (Zdroj: SITA)

VARŠAVA/BRATISLAVA/BUDAPEŠŤ - V juhovýchodnej časti Poľska, ktorú už po druhýkrát za niekoľko týždňov zaliala povodeň, naďalej panuje dramatická situácia. V Sandomierzi sa v sobotu pretrhla provizórna protipovodňová hrádza a voda z rieky Visla opäť zalieva pravobrežnú časť mesta.

Telo našli dnes policajti vo Fiľakove neďaleko hraníc s Maďarskom. Potvrdila to miestna policajná hovorkyňa Mária Faltániová. Informácie o možných obetiach sa objavili už počas týždňa. Premiér Robert Fico v sobotu uviedol, že si záplavy zrejme vyžiadali tri ľudské životy. Ďalšie osoby sú stratené na rôznych miestach Slovenska.

Celková povodňová situácia na Slovensku sa upokojuje. Hladiny väčšiny riek, ktoré v piatok a v sobotu spôsobovali najväčšie problémy, klesli. Rozvodnený zostáva Ipeľ na juhu stredného Slovenska, na západe stúpal dolný tok Dunaja a Váhu, z týchto oblastí nebolo ale hlásené žiadne nebezpečenstvo.

V noci kulminovalo niekoľko riek na východnom Slovensku, z ktorých niektoré ešte ráno dosahovali tretí povodňový stupeň. Hladina Hornádu, kvôli ktorej muselo byť v sobotu v Košiciach evakuovaných 1500 ľudí a bolo prerušené aj priame železničné spojenie s Bratislavou, dnes postupne klesala. Odstraňovať následky povodní na východnom Slovensku pomáhajú aj dve česká čerpadlá.

V dedine Jurské na severovýchode Slovenska rozkradla v sobotu večer skupina miestnych obyvateľov humanitárnu pomoc. Zlodeji napadli starostu a útočili kamením a motykami aj na zasahujúcu políciu.

V Poľsku bola situácia najdramatickejšia v Sandomierzi. Záchranári aj miestni obyvatelia sa pred zaplavením rovnako ako v máji snažia zachrániť skláreň. Ak podnik zaleje voda a zahasí pece, nebude možné už v sklárni obnoviť prevádzku. Patrí pritom k významným zamestnávateľom v regióne, pracuje v nej asi 2000 ľudí. Skláreň a k nej priliehajúce sídliska sú teraz obklopené vodou.

Hladiny riek opadávajú v najjužnejšej časti Poľska. Vody ubúda v meste Jasło, ktoré približne z tretiny už v piatok zaliala rieka Wisloka.

Na príchod veľkej vody sa naopak pripravujú Świniary neďaleko Plocka severozápadne od Varšavy. Povodeň na Visle tu pred dvoma týždňami pretrhla hrádzu a zaplavila územie, na ktorom žije asi 4000 ľudí. Úrady varujú, že nie je vylúčené, že evakuácia sa môže v najbližších dňoch opakovať.

Veľká voda trápi aj Maďarsko. Situácia je dramatická predovšetkým na severovýchode krajiny. Podľa agentúry MTI muselo byť evakuovaných celkom 3600 ľudí a v postihnutých oblastiach sa vážne oneskoruje verejná doprava.

Povodne v Prešove



Poľské Jasło pod vodou



Povodne v maďarskom meste Felsőzsolca

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu