Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Záplavy ustupujú, rieky zväčša klesajú aj na dolných tokoch

Zvýšená hladina Hornádu Zobraziť galériu (9)
Zvýšená hladina Hornádu

KOŠICE - Povodňová situácia na Slovensku sa postupne upokojuje. Hladiny väčšiny riek na východe Slovenska, kde v piatok a sobotu voda spôsobovala najväčšie problémy, klesli.

Rozvodnený ostával Ipeľ na juhu stredného Slovenska, na západe krajiny stúpal ešte Dunaj na dolnom úseku pri Komárne a Štúrove a Váh pri Kollárove. Vyplýva to z informácií povodňového štábu v Košiciach, vodohospodárov a internetovej stránky Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

"Hornád výrazne klesol, krízový štáb ráno kontroloval hrádze, ale v noci už v Košiciach žiadne mimoriadne situácie neboli," uviedla Eva Vojtová z košického krajského povodňového štábu. V regiónoch dnes začnú s mapovaním škôd, postupne by sa podľa Vojtovej malo napríklad určiť, koľko rodinných domov povodne poškodili.

Hornád v predchádzajúcich dňoch spôsobil v úseku nad Košicami rozsiahle škody, stovky ľudí museli evakuovať a voda prerušila aj priame železničné spojenie medzi najväčším mestom východného Slovenska a Bratislavou. Počas soboty sa povodňová vlna presunula pod Košice a ohrozovala napríklad Čaňu a Ždaňu pod sútokom s Torysou.

Pozitívny trend by mal pokračovať, pretože klesá aj prítok do nádrže Ružín. Práve jej naplnenie vyvolalo obavy o obce a mestá nižšie po prúde Hornádu. "Klesol prítok, takže aj dnes môže dôjsť k zníženiu vypúšťaného objemu," uviedol Dušan Mydla z košického závodu Slovenského vodohospodárskeho podniku.

Ešte v sobotu kulminovala rieka Torysa, ktorá zaplavila viacero obcí. Voda v rieke klesla, časť vyliatej vody však naďalej zaplavuje domy v Košických Oľšanoch, Sadoch nad Torysou či Nižnej Myšli.

V noci kulminovala rieka Ondava na východ od Košíc, podľa Pavla Frimera z krajského dispečingu košických hasičov však v regióne nebolo potrebné zasahovať.

Dnes ráno podľa SHMÚ dosahovali tretí - najvyšší stupeň povodňovej aktivity ešte viaceré rieky na juhu východného Slovenska, napríklad Bodrog či Latorica. Odtiaľ však podľa dostupných informácií škody hlásené neboli.

Počas noci pokračovala v poklese aj hladina Ipľa pri Slovenských Ďarmotách, ktoré ležia nad ohrozovaným mestom Šahy. V sobotu od 5:00 do 21:00 sa hladina znížila o 12 centimetrov a rovnaký pokles nastal aj v nočných hodinách do 8:00, voda ráno dosahovala 617 centimetrov.

Na dolnom toku dnes ešte stúpal Dunaj - práve do neho sa vlieva Ipeľ neďaleko Štúrova. Hladina sa pri tomto meste od polnoci do 8:00 zvýšila o 16 centimetrov na 706 centimetrov. Rovnako sa zdvihol na spodnom úseku Váh, z týchto oblastí však ohrozenie ľudí nebolo hlásené, Povodne v predchádzajúcich dňoch zasiahli aj niektoré regióny Maďarska či Poľska.

Postihli záplavy alebo víchrice vaše mesto alebo obec? Boli ste pri tom a podarilo sa vám ich zachytiť unikátne okamihy? Pošlite nám FOTO alebo VIDEO s krátkym popisom udalosti na e-mailovú adresu tipy@topky.sk alebo na SMS a MMS číslo 0910 177 023.

Ipeľ pri Holiši



Rozvodnený Hornád



Hladina Dunaja v Petržalke

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu