Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V Maďarsku pre záplavy evaukovali 2 300 ľudí

Do boja proti povodniam je zapojených 12 tisíc ľudí
Do boja proti povodniam je zapojených 12 tisíc ľudí

BUDAPEŠŤ - Pre nezvyčajne veľké povodne na severe Maďarska museli úrady zo zaplavených miest a dedín evakuovať okolo 2 300 ľudí. Informoval o tom v sobotu hovorca Úradu ochrany pred katastrofami Tibor Dobson.

Väčšina ľudí musela opustiť svoje domovy v severovýchodnej Boršodsko-abovsko-zemplínskej župe, kde je situácia najkritickejšia. Do boja proti povodniam je zapojených celkovo 12 tisíc ľudí vrátane policajtov, vojakov a hasičov. Rieky Hornád, Sajó a Bodva, ktoré zaplavili rozsiahle oblasti, by mali kulminovať v sobotu v neskorších hodinách, pričom sa očakáva dosiahnutie rekordných hladín. Bodva zaplavila mesto Edelény, kde sa zrútilo niekoľko domov, prevažne z nepálených tehál. Čiastočne zatopené je aj mesto Felsőzsolca, kde už evakuovali 40 rodín.

Záplavy zapríčinili meškania na viacerých železničných ťahoch. Trasy uzavreli na niekoľkých úsekoch na severe a západe Maďarska, kde pravidelné linky nahradila autobusová doprava. V Budapešti začali z vriec s pieskom stavať 1500-metrovú hrádzu, ktorá má ochrániť nižšie položené časti Margarétinho ostrova.

S podobnými problémami sa potýka juh Poľska, kde museli úrady pre nebezpečenstvo nových záplav evakuovať asi 3 tisíc ľudí. Tlačová agentúra PAP citujúca starostu dediny Slupiec Jana Sipiora uviedla, že rieka Visla prerazila v hrádzi 20-metrovú dieru a teraz ohrozuje viacero dedín. Záplavy po vytrvalých lejakoch už niekoľko týždňov sužujú okrem Poľska a Maďarska aj Česko, Slovensko, Chorvátsko a Rakúsko.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu