Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Aktivistov z flotily vrátane českých novinárov vypočúvajú

Vojakov včera na lodi bili železnými tyčami a stoličkami
Vojakov včera na lodi bili železnými tyčami a stoličkami

JERUZALEM - Izraelská polícia dnes vypočúva stovky medzinárodných aktivistov, ktoré zatkla po pondelkovom izraelskom útoku proti flotile šiestich zahraničných plavidiel s humanitárnou pomocou pre palestínske pásmo Gazy. Postupne je podľa agentúry Reuters plánuje prepúšťať a vraj sa tak už deje.

V oblasti izraelského prístavu Ašdod, kam Izraelčania prinútili šesť lodí vstúpiť a kotviť, zadržiavajú okolo 700 aktivistov. Medzi nimi je veľa Turkov, ale aj Izraelčania, Palestínčania, Američania a Európania vrátane politikov a ďalších osobností, uviedol Reuters. Podľa včerajších správ by tu mali byť aj štyria českí novinári.

Izraelský minister vnútornej bezpečnosti Jicchak Aharonovič dnes povedal, že väčšine zadržaným po zdravotnej prehliadke, vyšetrovaní a vypočúvaní, umožnia odletieť z Izraela. To sa ale netýka tých, ktorí budú podozriví z násilia. Tí budú čeliť súdnemu stíhaniu, zdôraznil minister.

Medzi zadržanými bol aj bývalý americký veľvyslanec Edward Peck (81), ktorého žena povedala, že je už na ceste domov. Ešte dnes by mal doraziť do New Yorku, uviedla Ann Pecková s odvolanim na obdržaný e-mail od izraelského ministerstva zahraničia.

Pri izraelskom útoku prišlo o život najmenej deväť aktivistov a desiatky ďalších sa zranilo. Armádny zásah je všeobecne kritizovaný a na rôznych miestach sveta sa konali protesty. Krvavý incident sa odohral na tureckej lodi Mavi Marmara a väčšina obetí je asi tureckej národnosti.

Izrael zdôvodnil zákrok tým, že konvoj bol provokáciou s cieľom narušiť blokádu Gazy a že mnohí organizátori flotily boli napojení na medzinárodných teroristov. Premiér Benjamin Netanjahu tiež povedal, že je mu ľúto násilia, ale že izraelskí vojaci pálili v sebaobrane. Odmietol tiež snahy odbúrať tri roky trvajúcu blokádu Gazy.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu