Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Ozbrojenci vypálili detský tábor OSN

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

GAZA - Maskovaní ozbrojenci v noci zo soboty na nedeľu napadli a vypálili letný stanový tábor Organizácie Spojených národov pripravený pre deti z Pásma Gazy.

Informovali o tom predstavitelia OSN. Útočníci zbili a zviazali stráž tábora a zapálili stany a ostatné zariadenie areálu. Pre šéfa Agentúry OSN pre pomoc a prácu v prospech palestínskych utečencov (UNRWA) Johna Ginga zanechali ozbrojenci výhražný list. K incidentu sa zatiaľ neprihlásila žiadna organizácia. Pozorovatelia predpokladajú, že za útokom stoja islamskí extrémisti, ktorí nesúhlasia s podobnými tábormi pre chlapcov a dievčatá.

"Ozbrojení muži zapálili tábor, v ktorom sa nachádzalo rekreačné zariadenie vrátane plastikových bazénov, a kompletne ho zničili," uviedol pre novinárov hovorca UNRWA Abú Hasna. John Ging vyhlásil, že OSN sa nedá takýmito útokmi zastrašiť a sľúbil, že letný tábor otvoria podľa plánu. Podľa neho to bol vandalizmus napojený na určitú formu extrémizmu. "Bol to útok na šťastie detí," dodal Ging.

Tábor sa mal pre deti otvoriť budúci mesiac. Bol jedným z desiatok plážových kempov, v ktorých OSN ponúka letné umelecké, športové a iné programy pre približne štvrť milióna detí z okupovaného Pásma Gazy.

Predstavitelia z militantného hnutia Hamás, ktoré drží kontrolu nad územím, útok ostro odsúdili a zaviazali sa, že vinníkov nájdu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu