Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Hladiny na Morave stúpajú, predpoveď je nepriaznivá

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

MORAVA - Hladiny riek v Moravskosliezskom kraji po krátkom nočnom poklese opäť stúpajú. O 08:00 hod. platil tretí povodňový stupeň - stav ohrozenia - na 16 miestach. Predpoveď je nepriaznivá a Český hydrometeorologický ústav vydal novú výstrahu pred povodňami.

Stav ohrozenia platí od 01:00 hod. pre Moravskosliezsky, Zlínsky, Olomoucký a Juhomoravský kraj. Podľa predpovedí môžu zrážky v utorok predpoludním opäť zosilnieť, takže v týchto krajoch hrozí ďalšie stúpanie hladín riek.

Voda už zaplavila takmer celé Troubky v okrese Přerov, dvojtisícovú obec, ktorú záplavy zdecimovali v roku 1997. Ľudia sú postupne evakuovaní. Starosta Radek Brázda odhadol, že odsun môže trvať aj niekoľko hodín. Na pomoc hasičom mieri armáda. Výška hladiny zatiaľ nie je taká vysoká ako pri tragickej povodni v roku 1997, ale situácia je veľmi podobná, dodal starosta.

Vážna situácia je v Bohumíne v okrese Karviná, kde voda ohrozuje trafostanicu. „Ak sa nám ju nepodarí uchrániť, bude celé mesto bez elektriny. To by zastavilo čerpanie vody zo zaplavených priestorov. Bude to boj. Budeme bojovať o každý centimeter," povedala Lucia Balcarová, hovorkyňa mesta, kde žije 23 tisíc obyvateľov. K trafostanici voda presakuje cez improvizovanú hrádzu z vriec s pieskom.

V Přerove zaplavila voda z rozvodnenej Bečvy tepláreň, je mimo prevádzky. Kvôli povodniam sú v okrese Přerov zrejme stovky domácností bez elektriny.

Podľa Povodia Odry zatiaľ nie je jasné, kam až môžu hladiny vystúpiť. Pršať má do stredy a podľa predpovede počasia má v regióne počas dňa spadnúť až 70 milimetrov zrážok. "To sa už začalo plniť, a rieky opäť stúpajú," povedal dispečer.

V Zlínskom kraji bola noc na utorok podľa hasičov pokojná, záchranári vychádzali väčšinou len kvôli monitoringu vôd, povedal hovorca krajských hasičov Ivo Mitáček. Tretí stupeň povodňovej aktivity platí na Bystřici pri priehrade Bystřička v okrese Vsetín, a to nad a aj pod nádržou, tiež na rieke Morave v Spytihněve neďaleko Uherského Hradišťa a v Kroměříži. V noci vystúpila na hodnoty znamenajúce stav ohrozenia znovu aj rieka Rožnovská Bečva vo Valašskom Meziříčí a v Rožnove pod Radhoštěm.

Hladina rieky Moravy na jej dolnom toku ide stále hore potom, čo v utorok vyhlásili tretí a teda najvyšší stupeň povodňovej aktivity v Strážnici v okrese Hodonín a Lanžhote v okrese Břeclav. Rieka sa v tomto úseku stále drží v koryte a škody nenapáchala. Jej prietok by mal kulminovať v noci na stredu, povedali pracovníci dispečingu Povodia Moravy. Boj s vodou v Juhomoravskom kraji je najúpornejší v Hodoníne, kde skupina 140 hasičov plnila celú noc vrecia s pieskom a tými potom spevnila 400 metrov dlhú hrádzu po nábreží Moravy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu