Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Protesty v Grécku si už vyžiadali tri obete

Demonštrácie sprevádzajú strety s políciou Zobraziť galériu (7)
Demonštrácie sprevádzajú strety s políciou (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Život najmenej troch ľudí si vyžiadal útok zápalnou fľašou na banku v centre Atén počas generálneho štrajku, ktorý v stredu ochromil celé Grécko. Podľa požiarnikov z horiacej budovy banky evakuovali asi 20 ľudí. Pri požiari však zahynuli dve ženy a jeden muž, hasiči prehľadávajú miesto a hľadajú ďalšie prípadné obete. V Aténach údajne horia ďalšie dve budovy.

Demonštrácie v Aténach a Solúne sprevádzajú násilnosti a strety s políciou. Demonštranti rozbíjajú výklady, hádžu zápalné fľaše na obchody a banky, zapaľujú odpadkové nádoby a hádžu kamene a dlažobné kocky do policajtov. Bezpečnostné sily v oboch mestách už museli niekoľkokrát zasiahnuť slzotvorným plynom. Skupiny protestujúcich sa neustále snažia preniknúť do budovy parlamentu, ktorý má vo štvrtok hlasovať o vládou schválenom balíčku úsporných opatrení. Nad centrom Atén sa podľa svedkov vznášajú kúdoly dymu.

Dnes sa k štrajkujúcim štátneho sektora pripojili aj odbory súkromného sektora. Predpoludním sa v centre Atén zišlo na manifestácii podľa agentúry AFP približne 20 000 ľudí.

Krajina čelí finančnému krachu a je pod silným tlakom Európskej únie a medzinárodných finančných inštitúcií, aby výrazne šetrila.

Od polnoci v Grécku nevzlietlo žiadne lietadlo a prerušená bola námorná i železničná doprava. Zatvorené sú školy a úrady. Banky a veľké podniky súkromného sektora fungujú len čiastočne. Štátne nemocnice ponechali otvorenú len pohotovosť.

Krajina tiež zostala úplne bez informácií, pretože sa ku štrajku pripojili odbory novinárov z televízií a rozhlasov. Akropolis a ďalšie archeologické pamiatky v Aténach zostali uzavreté. Zväzy obchodníkov vyzvali svojich členov, aby sa k štrajku pripojili, ale v Aténach av severogréckej metropole Solún zostali obchody normálne otvorené. V Solúne tiež funguje doprava.

Mestská doprava v Aténach - autobusy, metro a električky, sú v prevádzke od 9.00 do 15.00 h SELČ, aby sa štrajkujúci mohli zúčastniť demonštrácie v centre Atén, na ktoré vyzvali dva najväčšie odborové zväzy v krajine, Všeobecná konfederácia gréckych pracujúcich (GSEE), združujúca zamestnancov súkromného sektora a odborová organizácia štátnych zamestnancov ADEDY. Zatiaľ sa v centre Atén zišlo približne 20 000 ľudí. Odbory blízke gréckym komunistom vyzvali k samostatnému zhromaždeniu. Pretože podobné akcie v Grécku sprevádzajú násilnosti, nasadila polícia viac ako 1500 mužov.

Grécko sa zaviazalo výmenou za pôžičku 110 miliárd eur od krajín eurozóny a MMF počas nasledujúcich troch rokov znížiť rozpočtový deficit o 30 miliárd eur. K tomu plánuje tvrdé úsporné opatrenia, ktoré zasiahnu každého občana najmä obmedzením príjmu a zvýšením spotrebnej dane.

"Vláda môže financie získať inak, než aby brala peniaze tým, ktorí majú mesačne sotva 500 eur," povedal jeden z vodcov ADEDY Spyros Papaspyros. "Ľudia sú nahnevaní a mnohí z nich, ktorí žijú mimo Atén, si neuvedomujú, čo sa deje," usudzuje bývalý štátny zamestnanec Spyros Antonopulos. "Až dostanú svoj budúci dôchodok, pôjdu do Atén i s deťmi a vnúčatami protestovať. Je to skrátka tak. Nebudem si môcť na seba nič kúpiť a budem si musieť prešívať nohavice. Budem ich nosiť naruby ak budem musieť," dodal.

Bez ohľadu na štrajk sa má o vládnom pláne dnes jednať v parlamente a vo štvrtok sa o ňom má hlasovať. Socialisti premiéra Jorgosa Papandrea majú v parlamente väčšinu, 160 z 300 kresiel. Na schválenie plánu im stačí 151 hlasov, a preto sa očakáva, že bude odhlasovaný.

Odbory už zorganizovali dva generálne štrajky v reakcii na prvý balík úsporných opatrení, 24. februára a 11. marca. Štátni úradníci štrajkovali už v utorok a tiež demonštrovali. Účasť však bola nízka a v takmer pätmiliónových Aténach sa zišlo len okolo 4000 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu