Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Gréci vyhlásili 48-hodinový štrajk, začali na Akropole

Gréci protestujú proti škrtom v rozpočte
Gréci protestujú proti škrtom v rozpočte

ATÉNY - 200 komunistických aktivistov dnes skoro ráno okupovalo Akropolu v Aténach na protest proti úsporným opatreniam, ktoré musí prijať grécka vláda. Informovala o tom agentúra AFP. Ich protest prišiel v deň, keď grécke odbory verejného sektora začínajú dvojdňový štrajk.

"Národy Európy, povstaňte," stálo v gréčtine a angličtine na obrovskom transparente umiestnenom na Akropole smerom k hlavnému vstupu a novému múzeu Akropoly. Demonštranti ostali zhromaždení pri Parthenone, kde vykrikovali slogany a oháňali sa červenými vlajkami.

Komunistická strana Grécka a jej odbory stoja v popredí mobilizácie Grékov proti úsporným opatreniam a zameriavajú sa na akcie s mediálnym ohlasom. Polícia zatiaľ nebola schopná povedať, ako sa demonštranti dostali na Akropolu, ktorá je v týchto ranných hodinách verejnosti uzatvorená a prísne strážená.

Táto akcia prichádza v prvý deň 48-hodinového štrajku v štátnom sektore a v predvečer generálneho štrajku na výzvu dvoch najväčších odborových zväzov proti novému plánu úsporných opatrení, ktorý Atény v nedeľu prijali výmenou za finančnú pomoc vo výške 110 miliárd eur od eurozóny a Medzinárodného menového fondu. To by krajine malo získať čas na dôkladnú reformu nekonkurencieschopnej ekonomiky a dlhodobé riešenie problému obrovského štátneho dlhu.

Grécko musí počas nasledujúcich troch rokov znížiť rozpočtový deficit o 30 miliárd eur. Najväčší pokles by mal prísť tento rok, kedy by sa mal deficit znížiť na 8,1 percenta z vlaňajších 13,6 percenta hrubého domáceho produktu. Plán spolieha na hlboké škrty v štátnych výdavkoch a zvýšenie daní zo spotreby.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu