Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Učiteľov nútia prať a robiť deťom desiatu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

TOKIO - Chcú od učiteľov, aby žiakom prali oblečenie, strihali im nechty, vodili ich do školy a robili im desiatu. "Obludní rodičia", ako ich pomenovali japonské médiá, diktujú svoje požiadavky preťaženým pedagógom, napísala agentúra AFP.

"Sú to rodičia, ktorí sa zaujímajú len o svoje deti a chcú od učiteľov špeciálne zaobchádzanie," vysvetľuje tokijská učiteľka, ktorá si už ani nevedela spomenúť na všetky požiadavky rodičov, ktoré sa v jej škole vyskytli. "Jedna z tých matiek nám volá každý deň v 7:30 ráno a otravuje nás celé hodiny. Raz mi povedala: 'Prečo chcete, aby moje dieťa hovorilo pred ostatnými? Nerád hovorí na verejnosti!'" Rozpráva pedagogička.

Špecialista na japonský vzdelávací systém Naoki Ogi spracoval na základe 700 prípadov "obludných rodičov" detailnú štúdiu. Ako materiál mu poslúžilo predovšetkým svedectvo pedagógov a ostatných rodičov.

Medzi citovanými prípadmi je rodič, ktorý žiadal, aby si učiteľ chodil po dieťa každé ráno až k domu. Ďalší žiadal, aby jeho synovi urobili pred exkurziou desiatu a inému profesorovi zase rodičia vynadali za to, že zabudol žiakom povedať, aby si v prípade zlého počasia vzali dáždnik.

Niektoré školy dostali od rodičov žiadosť, aby deťom prali športové oblečenie, strihali im nechty alebo aby nechali deti vyfotografovať do školského albumu ešte raz, pretože jeden zo žiakov nevyzerá úplne vo svojej koži. Matka chlapca, ktorý rozbil kameňom okno, tvrdila, že je chybou školy, že kameň ležal na školskom dvore. Požadovala navyše odškodnenie za to, že ju škola vyrušovala a povolala ju na pohovor.

Fenomén "obludných rodičov", ktorý japonská médiá opisujú už pomerne dlho, zasiahol aj cisársku rodinu. "Je princezná Masako obludná matka?" položil si nedávno jeden časopis rečnícku otázku potom, čo cisársky palác intervenoval v škole, kam chodí princeznina dcéra Aiko. Tej vraj nevhodné správanie spolužiakov spôsobilo nevoľnosť a musela zostať týždeň doma.

V Tokiu je problém natoľko závažný, že úrady spracovali pre 60 tisíc učiteľov mestských škôl manuál, ktorý radí, ako reagovať na "obludných rodičov". Niektoré požiadavky rodičov totiž môžu skončiť dramaticky. Asistentka v jasliach sa v roku 2002 upálila potom, čo jej jeden z rodičov štyri mesiace vyčítal niekoľko škrabancov, ku ktorým v zariadení prišiel jeho syn.

Podľa oficiálnych štatistík sa dovolenky učiteľov kvôli pracovnému stresu za posledných desať rokov strojnásobili. Počet pedagógov, ktorí sa nechali poistiť proti súdnym žalobám, stúpol za rovnaké obdobie z 1 300 na 26 tisíc.

Pôvod súčasných problémov je podľa Ogiho v deregulácii školstva po roku 2000. Rodičia si totiž od tej doby môžu vybrať školu pre svoje deti, namiesto toho, aby im ju pridelil úrad podľa miesta bydliska. Odvtedy zvádzajú školy konkurenčný boj o žiakov, ktorých je kvôli nízkej pôrodnosti v Japonsku čím ďalej, tým menej. "Zo vzdelania sa stal tovar," hovorí Ogi. "Spotrebitelia sú vo veľkých obchodoch 'bohmi', majú tu drvivú prevahu nad predavačmi. V školách sa rodičia stali tiež klientami," uzatvára špecialista na vzdelanie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu