Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Japonci vyrobili plyšového robota, medvedík má liečiť a pomáhať

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

TOKIO - Japonská firma Fujitsu, známa predovšetkým ako výrobca elektroniky, vyrobila robot v podobe plyšového medveďa. Jeho úlohou bude robiť spoločníka starým osobám a malým deťom.

Prototyp, ktorý zatiaľ nemá meno, dokáže pomocou zabudovanej kamery reagovať na ľudský pohyb a odpovedá gestami, pohybom i mrmlaním. „Chceme ponúknuť niečo, čo sa môže stať členom rodiny, čo sa môže použiť v domovoch dôchodcov alebo v školách a čo má na človeka pozitívny vplyv," povedal agentúre AFP jeden z tvorcov medvedíka.

Robot má v registri 320 rôznych pozícií, ktoré zaujme podľa toho, ako sa správa človek v jeho blízkosti. „Želáme si, aby vyzeral prirodzene," povedal člen výrobného tímu. Medvedík sníma prítomné osoby kamerou na diaľku, ale vďaka senzorom umiestneným na hlave, na končatinách a trupe dokáže reagovať aj na dotyk.

Okrem reakcií medvedík taktiež neočakávane s chrápaním zaspí, žartuje a vie aj zvýšiť hlas. Na rozdiel od väčšiny japonských robotov nie je z kovu a je mäkký na dotyk. Prvý test ho čaká medzi dôchodcami.

S podobným cieľom už vyvinuli v Japonsku so štátnou pomocou robota tulenie mláďa. Dostal meno Paro a tiež vyvoláva upokojenie. Používajú ho pri ľuďoch, ktorých treba rozptýliť, rozohnať depresívne stavy a zbaviť ich osamelosti.

V školách by medvedík robot mohol pomáhať deťom učiť sa lepšie komunikovať a nadobúdať sebadôveru. V domácnostiach by mohol robiť spoločníka. Dokáže aj hovoriť. Vie upozorniť na to, že v miestnosti je chladno, a dokonca sa opýta, či nie je treba rozsvietiť, a že to urobí on sám.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu